Artikkelit

Viini- ja ruokamatkalla Piemontessa

04.06.2018 Lulu Myllyniemi

Kävimme herkuttelemassa Italian Piemontessa viinimatkakilpailun voittajien kanssa. Lue matkaterveiset ja nappaa matkavinkit Italian lomallesi.

Kävimme herkuttelemassa Italian Piemontessa viinimatkakilpailun voittajien kanssa. Lue matkaterveiset ja nappaa matkavinkit Italian lomallesi.

Viini-lehti ja Finnair Plus järjestivät keväällä Finnair Plus -jäsenille matkakilpailun, jonka pääpalkintona arvottiin kolme avecillista viini- ja ruokamatka Piemonteen.

Casa Visette

Majoituimme toukokuisen matkamme ajan suomalaisomisteisessa Casa Visettessa. Aviopari Sari ja Petteri Laine ovat restauroineet tyylillä ja alkuperää kunnioittaen vanhan viinitilan Montforte d’Alban kylän alueella. Tilalla on majoitustarjonnan lisäksi uima-allas, tenniskenttä ja sauna. Ruoka- ja viinimatkan yhteyteen saa helposti yhdistettyä muitakin aktiviteetteja – kuten joogaa ja pyöräilyä. Katso lisää > casavisette.it

Casa Visette

Barolo Boys

Ensimmäisenä matkapäivänä vierailimme Montforte d’Alban kylässä järjestetyillä Barolo Boys -festivaaleilla, joilla maisteltiin viinejä ja pelattiin jalkapalloa. Tapahtumassa oli maisteltavana Barolo Monforte d’Alban alueen tuottajien viinejä sekä vierailevia tuottajia Taurasin, Alto Adigen ja Steiermarkin (Itävalta) alueilta. Vaikutuimme erityisesti Conterno Fantinon, Giacomo Conternon ja Aldo Conternon viineistä.

Palkintomatkalaiset viinifestareilla kaulassaan kätevät ”lasipussit”.

Costa di Bussia

Toisen päivän aloitimme vierailulla Montforte d’Albassa sijaitsevalle Costa di Bussian tilalle. Tilan historia ulottuu vuoteen 1874 ja tänä päivänä tilan 11 hehtaarin alueella viljellään neljään rypälettä – Dolcettoa, Barberaa, Nebbioloa ja Chardonnayta. Koko sato poimitaan käsin. Rypäleistä valmistetaan yhdeksää eri viiniä. Tilan viinejä saa ostettua mukaan tilan omasta viinimyymälästä. Viinitilalta löytyy myös museo, joka kertoo tilan vaiherikkaan historian. Vierailijat ovat erittäin tervetulleita Costa di Bussiaan – myös sunnuntaisin. Tila tarjoaa myös Agriturismo-palveluita.

Lisätietoja: costadibussia.com

Costa di Bussian viinimyymälä.

Conterno Fantino

Conterno Fantino päärakennus.

 

Matkan kolmantena päivänä vierailimme upealla Conterno Fantinon tilalla Montforte d’Alban kukkulalla. Viinitilan perustivat 1982 Claudio Conterno ja Guido Fantino. Nykyään tila on 27 hehtaarin suuruinen ja se tuottaa 140 000 pulloa viiniä vuodessa. Tilalla viljellään neljää rypälettä – Nebbioloa, Barberaa, Dolcettoa ja Chardonnayta.

Meidät otti vastaan Guidon tytär Elisa Fantino. Kiersimme hänen asiantuntevalla opastuksellaan viinikellarit ja nautimme upeasta viinitastingistä huikaisevien viinitarhanäkymien katveessa. Elisa valmistaa kesäaikaan Piemonten Castelmagnon kylässä 1500 metrin korkeudessa alkuperäistä Castelmagnon alppijuustoa, jota saa toisinaan myös maistella viinitastingien yhteydessä. Viinejä saa ostaa tilalta myös mukaan.

Katso lisää: conternofantino.it

Aromirikasta Castelmagno alppijuustoa.

Piemonten keittiön salaisuudet

Kolmas reissupäivä huipentui viinitastingiin ja kokkikouluun majapaikassamme Casa Visettessa. Kokkikoulun emäntänä toimi Jessica Cortevesio ja isäntänä Italian kokkimaajoukkueen entinen jäsen, ”tiramisukuningas” Alessandro Sampo. Valmistimme neljän ruokalajin illallisen. Alkuruokana sesongin parsaa uppomunan kera. Secondina ravioli al plin, jonka täytteenä oli jänistä. Seuraavaksi lautaset täytettiin Piemonten ylpeydellä carni crudalla – raakaa lihaa sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla höystettynä. Jälkiruokana itseoikeutetusti tiramisu. Illallisen kanssa nautimme upeita Franco Conternon viinejä Francon pojan Daniele Conternon opastamana. Mahtava päätösillallinen upealle reissulle <3!


Viimeisenä matkapäivänä vierailimme vielä Milanossa Eataly-herkkukaupassa. Täältä monikerroksisesta ruokaharrastajan taivaasta löytyy herkkuja ja viinejä kaikista Italian maakunnista. Kaupassa vierähtää helposti useampikin tunti, kun siihen yhdistää lounaan tai päivällisen jossakin Eatalyn lukuisista ravintoloista.

Katso lisää: eataly.it

Eataly herkkukauppa Milanon Smeraldossa on ruokaharrastajan taivas.

 

Illalla lensimme Finnairin siivin onnellisina kotiin monta herkullista kokemusta rikkaampina! Kiitos Casa Visetten Petteri Laineelle upeasti järjestetystä reissusta ja kiitos myös kaikille matkaseuralaisille mahtavasta seurasta ja matkasta!


 

Vastaavia artikkeleita

Taste Alto Piemonte – tiukkatahtista maistelua ja historiallisia tarhoja

24.04.2018 Teksi ja kuvat Sanna Pöyry

Klubiviinit: Ainutlaatuinen barolo-paketti

15.12.2016 Eeva Turunen

Barbarescon uudet kasvot

08.09.2011 Antti Uusitalo, Kuva Pasi Murto