5 x viinimatkailijan Lontoo

Matka

Saarivaltion pääkaupunki hemmottelee viininrakastajaa uusilla elämyksillä. Tarjolla on niin hauskoja herkuttelupaikkoja, korkealle kohoavia tasting-elämyksiä kuin yhä mielenkiintoisempia viinikauppojakin. Trendikkäitä brittiviinejä unohtamatta.

1. Lasissa kotimaista

Vagabond-ketjun uusimmassa viinibaarissa paitsi nautitaan, myös valmistetaan viinejä. Baaripöytien takana pönöttävät terästankit ja kahteen kerrokseen asetetut tammitynnyrit ovat ahkerassa käytössä.

”Tynnyreissä kypsyy englantilaista chardonnayta, terästankeissa puolestaan Pinot Noir -roseeta. Sen olisi tarkoitus sopia erityisen hyvin ruokaviiniksi”, Vagabondin viinintekijä Gary Monery kertoo.

Australialainen Monery on mukaansatempaavan innostunut viinintekemisestä Englannissa. Hän tekee viinejä myös Ranskassa ja Etelä-Afrikassa.

Vagabondin viinibaareissa on tarjolla parisen sataa eri viiniä, joita voi joko ostaa mukaansa tai nauttia baarissa kymmenen punnan lisämaksusta. Viinivalikoima vaihtelee baarista toiseen, mutta lähinnä pikkuannoksista koostuva ruokalista on kaikissa sama. Baareissa pääosassa on viini ja ruoka näyttelee sivuosaa.

Lisää brittiviinejä voi maistella Lightermanin gastropubissa King’s Crossin alueella.

“Olemme omistaneet osan viinilistastamme brittiviineille, joista on tullut yhä trendikkäämpiä. Esimerkiksi englantilaisia kuohuviinejä on tarjolla pulloittain”, Lightermanin juomista vastaava Marc-Andrea Levykertoo.

Kuohuviinien lisäksi listalta löytyy brittiläisiä valkoviinejä, roseita ja punaviinejäkin. Tarjolla olevat uuden maailman viinit keskittyvät nekin paljolti orgaanisten tilojen viineihin.

“Gusbourne Blanc de Blancs on hyvä esimerkki siitä, mitä englantilainen kuohuviini voi parhaimmillaan olla”, Levy sanoo ja vinkkaa kokeilemaan juomaa puugrillissä valmistetun kalan kanssa. Kevyet brittipunaviinit puolestaan maistuu erilaisten piiraiden seurana.

Yhteystiedot:
Vagabond Wines -baarit
The Lighterman


2. Visailua ja kukkaloistoa

Spitalfieldsin torikauppa käy vilkkaana seitsemänä päivänä viikossa. Kun toripäivä hiljenee, rennosta tunnelmasta voi edelleen nauttia toria reunustavissa baareissa, ravintoloissa ja ruokakojujen edustoilla.

Bedales Winesin pienessä viinibaarissa on tunnelma katossa, sillä viini- ja juustomestari Dan Belmontin kahdesti kuussa vetämä viinivisaon juuri alkamassa. Visaan osallistuvat maistelevat viinejä sokkona ja vastaavat viiniin ja ruokaan liittyviin kysymyksiin. Visan päätteeksi voittaja palkitaan viinipullolla.
Bedales Winesin viinibaareja on myös Leadenhallissa ja Borough Marketilla.

Jos haluat syödä italialaishenkisen lounaan tai nauttia pientuottajaviinejä inspiroivassa miljöössä, suuntaa Petersham Nurseryn puutarhamyymälän ravintolaan. Myymälä sijaitsee Richmondin puiston ja Petershamin niityn välissä Thames-jokivarren historiallisessa maisemassa. Lounasta ravintolan uhkeana kukkivan bougainvillean alla tai istahda kahvilapuolelle kukkien keskelle. Ravintolaan on hyvä tehdä pöytävaraus.

Yhteystiedot:
Bedales Wines
Pettersham Nurseries 


3. Innostavat viinikaupat

St Jamesin kaupunginosassa, kuninkaallisten residenssien läheisyydessä, on vuosisatoja sijainnut monia hovihankkijoiden liikkeitä. Yksi näistä on Britannian vanhin viinikauppa Berry Bros. & Rudd. Se on toiminut samoissa tiloissa St James’s Streetillä vuodesta 1698. Täällä sijaitsi myös Berry Bros. & Ruddin perinteikäs viinikauppa viime vuoden kevääseen, jolloin liike muutti samaan kortteliin Pall Mall –kadulle uuteen, entistä suurempaan ja huomattavasti modernimpaan myymälätilaan.

Vanhan viinikaupan tiloissa toimii nyt pieni museo, joka vie kävijän Yrjö-kuninkaiden ajan tunnelmiin ja kertoo perheyrityksen tarinan sen alkuajoista lähtien. Uuden viinimyymälän puolelta löytyy asiantuntevan ja ystävällisen palvelun lisäksi yli 1 300 eri viiniä ja muuta alkoholijuomaa. Hintahaitari on suuri, aina 10 punnasta 10 000 puntaan per pullo.

Vinoteca-ketjulla on myymälöitä ja viinibaareja kuudessa eri kaupunginosassa. Niitä kaikkia yhdistää välitöntä tunnelma, mutkaton ruoka ja eri puolilta maailmaa tulevat viinit. Viinilistalla on  200 eri viiniä. Marylebonen Vinotecassa viinin saa aterian kanssa maanantaisin take away -hintaan. King’s Crossissa ja Cityssä sijaitsevat viinibaarit aukeavat arkisin jo aamiaisaikaan. Viikonloppuisin on tarjolla maittava brunssi.

Yhteystiedot:
Berry Bros. & Rudd. -viinimyymälä
Vinoteca -myymäläketju


4. Picassoa ja lähiruokaa

Tate Modern -taidemuseon Level 9 -ravintolan sommelier Fernando Requeni kertoo ravintolansa viinilistan keskittyvän erityisesti pientuottajaviineihin.

“Täällä modernin museon puolella on kokeilevampi viinilista. Toki meiltä saa myös Tate Britain -ravintolan palkitun viinikellarin klassisia ranskalaisviinejä.”
Requeni kertoo joskus tekevänsä sokkotestejä asiakkaille, joiden huomaa vierastavan viinimenun luomu- ja biodynaamisia viinejä.

”Testin jälkeen käy usein niin, että asiakas pitääkin näistä viineistä eniten.”

Ruokalistalla näkyvät sekä ruokasesongit että museon näyttelyiden teemat. Syksyyn saakka kestävän Picasso-näyttelyn menu tarjoaa espanjalaisia, erityisesti katalonialaisia herkkuja. Munankeltuaisen ja samfaina-kastikkeen kanssa alkuruokana tarjottava turska-perunasose ja pääruokalistalta löytyvä mustekala-annos kertovat Picasson mieltymyksestä merenantimiin. Niiden seuraksi sopii hyvin espanjalainen rosee tai kevyt punaviini.

Toisenlaiseen museotunnelmaan pääsee rokokoohenkisessä Wallace Collectionissa, joka sijaitsee Marylebonen kaupunginosassa. Alueen rauhallinen ja elegantti ilmapiiri houkuttelee jäämään syömään.

Melkein museon naapurissa sijaitseva Daylesford on mukava pistäytymispaikka lähiruokaa arvostavalle. Daylesfordin luomutilan tuotteita on myyty Lontoossa reilut kymmenen vuotta ja tilalla on kaupungissa kaikkiaan kolme omaa ravintolaa. Daylesford Marylebone on vilkkaimmillaan lounasaikaan, jolloin ravintola täyttyy ruokailjoista ja kun tilakauppa take away -lounasvoileipiä ja -salaatteja hakevista asiakkaista. Suosittuja ostoksia ovat myös  yrttejä, mausteita, vihanneksia ja hedelmiä sisältävät cocktailit, erilaiset teet ja Chateau Léouben luomuviinit.

Yhteystiedot:
Tate Modern, Level 9 Restaurant 
Daylesford


5. Elämyksiä yläilmoissa

Jos haluat nauttia sekä silmänruokaa että viini-ja ruokaelämyksiä, suuntaa Shard-pilvenpiirtäjälle. Oblix-ravintola ja rentotunnelmainen baari sijaitsevat 32. kerroksessa. Molemmista aukeaa sykähdyttävän kauniit näkymät alas Thames-joelle ja iltavalaistuun Lontooseen.

Ravintolassa järjestetään suosittuja tasting-illallisia, joille mahtuu kerralla 12 henkeä. Illan aikana maistellaan laatutilojen viinejä ravintolan ruokiin yhdistettynä.
Osallistuimme libanonilaisen Chateau Musar -viinitilan tastingiin. Maistelimme perhetilan kymmenen eri viiniä viiden ruokalajin kanssa. Pitkään kypsytetyt viinit osoittautuivat suurenmoisiksi ruokaviineiksi.
Varaa tasting-illallisen paikka hyvissä ajoin etukäteen.

Yhteystiedot:
Oblix

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä