Raekuuro vahingoitti tuhansia hehtaareja Bordeaux’ssa

Uutiset

Viikonlopun aikana Ranskan yli pyyhkinyt raju ukkosmyrsky ja raekuurot vahingoittivat lukuisia viinitarhoja Bordeaux’ssa ja Cognacissa. Sato on tuhoutunut paikoin täysin.

Bordeaux’n viinituottajien ammattijärjestö CIVB:n varapresidentti Bernard Fargesin mukaan tuhot voivat olla jopa viisi tuhatta hehtaaria. Tämän hetkisen tiedon mukaan suurin vahinko näyttää tapahtuneen Cognac’ssa sekä Côtes-de-Blayen ja Côtes-de-Bourgin alueilla Bordeaux’ssa. Myös Haut-Medocissa ja Entre-Deux-Merin alueilla on mittavia tuhoja. The Guardian kertoo myrskyn vaatineen myös yhden ihmishengen.

Paikoittain vain hieman yli kymmenen minuuttia kestänyt raekuuro on repinyt joiltain tarhoilta koko alkuvuoden kasvun jättäen köynnökset paljaiksi ja lehdettömiksi, mikä tietää erittäin vaikeita aikoja monille alueen tuottajille. Joidenkin tuottajien taloudellista ahdinkoa lisää myös katastrofivuosi 2017, jolloin yöpakkaset veivät paikoitellen yli 80 prosenttia vuoden tuotannosta. Varsinkin Blayen ja Bourgin alueita on kohdannut erityisen huono onni, sillä näille alueille osuivat pahimmat tuhot myös viime vuonna.

Raekuuron vahingoittamat palstat eivät ehdi tuottaa rypäleitä syksyksi, ja pahasti vahingoittuneet köynnökset eivät välttämättä tuota kunnon satoa edes ensi vuonna. Radiokanava Franceinfon Didier Gontier ennakoi monen viljelijän ajautuvan konkurssiin varsinkin niillä alueilla, jotka kärsivät mittavat tuhot myös vuonna 2017.

Vaikka suurin osa Bordeaux’n viinitarhoista säästyi viikonlopun raekuurolta, alueella ei ole vielä varaa huokaista helpotuksesta. Viiniköynnökset ovat juuri tulossa kukintavaiheeseen ja sääennusteet lupailevat kovia sateita ja raekuuroja koko loppuviikoksi. Kukinta on tulevan syksyn sadon kannalta erittäin tärkeä vaihe. Viininviljelijät toivovat nyt kuivaa ja aurinkoista säätä myös pölyttymisen onnistumiseksi.

Viinilehti raportoi kasvukauden etenemisestä Bordeaux’ssa vielä uudestaan kesän kuluessa.

@samulipasanen

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä