Ravintola-arvio: Chapter

Ravintolat

Tästä puhuvat nyt kaikki, vaikka harva on vielä ehtinyt kokea. Chapterin 24-paikkainen ravintola aukesi lokakuun alussa ja on ollut siitä asti täynnä.

★★★★

”Fine dinigia eriparisilla aterimilla”

Ruoka ja tunnelma: Chapter tarjoaa fine dining -ruokaa rennosti liinattomilta pöydiltä ja eriparisilla aterimilla. Kaikille on tarjolla sama 79 euron hintainen menu, joka sisältää noin 10 ruokalajia – asiakas yllätetään siis illan aikana monta kertaa. Testi-iltana annoksia taisi kaiken kaikkiaan tulla pöytään 15.
Kokonaisuus on kuitenkin loppuun asti mietitty ja jäykän ravintolaillallisen sijaan Chapter tarjoaa kodikkaan elämyksen. On vain heittäydyttävä vietäväksi.

Illallisen aloittaa nimelleni kirjattu kirje. Se paljastaa, että menu on jaettu viiteen lukuun: Tervetuloa kotiin, Välitön lohtu, Juurien jäljillä, Lapsuuden peili ja Katkeran makea loppu.
Ensimmäisten ruokalajien jälkeen olo onkin kuin olisi saapunut syysmetsästä kodin lämpöön. Teekupista hörpitty kuusenoksalla koristeltu sieniliemi ja talon leivät antoivat herkullisen lupauksen tulevasta.
Menu jatkui ramen-annoksen jälkeen juurespainotteisilla kylmillä ruokalajeilla. Oli juuriselleriannos, maa-artisokkaa eri muodoissa ja porkkanaa yhdistettynä herkullisesti lakan ja piimän kanssa.
Lämpiminä ruokina tarjoiltiin muun muassa mätiä, broilerin sydäntä, mallaspuuroa ja possun kieltä. Kaikki huolellisesti valmistettuja annoksia, joissa maistuivat suomalaiset raaka-aineet, pitkään keitetyt liemet ja rakkaus raaka-aineisiin.
Jälkiruoista ilahdutti erityisesti annos, jossa punajuuri ja palsternakka paritettiin ennakkoluulottomasti ja herkullisesti valkosuklaan ja jäätelön kanssa.

Viinivalinnoissa jättäydyin osaavan henkilökunnan käsiin. Pyynnöstäni sommelier valitsi minulle kolme viiniä annosten kanssa tarjottavaksi. Tarjolla olisi toki ollut menulle suunniteltu viinipaketti, mutta 5–6 lasia viiniä tuntui paljolta. Menun alkuosan kanssa tarjottiin Muscat- ja Chenin Blanc -rypäleistä valmistettuja biodynaamisia valkoviinejä. Lihaisempien makujen kanssa nautin Cajan Ca´Marcanda Promis -punaviiniä, jossa maistuivat Merlot, Syrah ja Sangiovese. Viinivalinnat toimivat, vaikka päähuomion ravintolaelämyksessä veikin ansaitusti ruoka ja tunnelma.

Mikä? Senaatintorille auennut Chapter on Juho ja Roman Ekegrenin ensimmäinen ravintola. Keräsivät viime vuonna kiitosta Aan Tafel With Maannos -pop up -ravintolallaan.

Huomionarvoista. Skandinaavista lähiruokaa sesonkien mukaan. Raaka-aineista käytetään lähes kaikki juuria ja naatteja myöten.

Viinilista. Pääasiassa luomu- ja biodynaamisia viinejä Euroopasta. Myös natural-viinejä.

Hintataso. Noin 10 ruokalajin menu 79 €. Viinipaketti menulle 60 €, alkoholiton juomapaketti 39 €.

Chapter
Aleksanterinkatu 22, Helsinki.
Puh. 050 3564875

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä