Artikkelit

Resepti: Possunfilee palsternakka-timjamikinuskilla

27.09.2017 Viini-lehden toimitus

Kokkaa Meet Meat -tastingannos kotona. Mukana myös viinisuositus.

Atria Viljaporsaan Fileepihviä California palsternakka-timjamikinuskilla

4 hlö 100 min + 4-6 h puffattuun ohraan

Ainekset

California rub
1 kpl Atria Perhetilan 240g Viljaporsaan Ohut Fileepihvi á 120g
20 g Kahvia (esim. Pelican Arabica Medium Roast)
46 g suolaa
39 g valkosipulirouhetta
7 g mustapippuria myllystä
33 g ruokosokeria
1 g cayennepippuria
0,7 g jauhettua neilikkaa
1 g kanelia
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Palsternakka-timjamikinuski
2 dl kermaa tai ruokakermaa
2 dl sokeria
1/2 dl punaviiniä
1/2 tl pikaespressojauhetta
2 dl keitettyä, soseutettua palsternakkaa
1 tl hienonnettua timjamia
1/3 tl suolaa

Marinoidut kasvikset
1 dl sokeria
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
1 pieneksi kuutioitu porkkana
1/2 dl herneitä

Puffattu ohra
1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
5 dl öljyä friteeraamiseen

Rouhe
1/2 dl salaattisekoitus siemeniä
1/3 dl paahdettua sipulirouhetta
1 rkl hienonnettua persiljaa
1/2 dl puffattua ohraa

Punaviinikastike
1 dl Aceto di Mele -omenaviinietikkaa tai muuta omenaviinietikkaa
3 dl punaviinikastiketta
1 laakerinlehti
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi
4 palaa Atria 250g Gastro Ohrapalvimakkaraa
Valinnaisia yrttejä tai versosalaattia koristeluun


Resepti

Kinuski: Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi. Paahda sokeria, kunnes siinä on pähkinäinen aromi ja lisää punaviini. Ole varovainen, ettet polta itseäsi. Lisää välittömästi kuuma kerma ja anna kinuskin kiehua hiljalleen kuula-asteelle. Kun kinuski on halutun paksuista lisää espressojauhe, timjami ja palsternakkapyree sekä suola ja sekoita. Anna jäähtyä ja varastoi kylmässä.

Kasvikset: Laita kattilaan sokeri, etikka ja vesi. Kiehauta ja lisää kuumaan liemeen porkkanat. Anna porkkanoiden jäähtyä liemessä, ja lisää herneet vasta kylmään liemeen. Säilytä kasviksia jääkaapissa käyttötarpeeseen saakka.

Puffattu ohra: Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan, noin 20 minuuttia. Valuta suurimot hyvin ja levitä ohueksi kerrokseksi uunipellille. Kuivaa 60 asteisessa uunissa 4-6 tuntia, tai kunnes ohra on läpeensä kuivaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja buffauta ohrat kuumassa öljyssä. Valuta ja nosta ohrat talouspaperin päälle.

Rouhe: Hienonna siemeniä veitsellä ja sekoita rouheen aineet keskenään.

Punaviinikastike: Kuumenna tyhjä kattila ja kaada sinne omenaviinietikka. Kun etikkaa on jäljellä 1/3 lisää punaviinikastike ja laakerinlehti. Hauduta miedolla lämmöllä puoleen alkuperäisestä määrästä. Mausta valmis kastike mustapippurilla.

Porsaan fileepihvi: Sekoita rubin ainekset keskenään ja hiero paljon toiselle puolelle pihviä. Mausta pihvin toinen puoli vain suolalla. Kuumenna öljy ja paahda fileepihvi kypsäksi pannulla. Leikkaa kypsä pihvi neljään osaan.

Makkara: Leikkaa makkarat viipaleiksi ja kuumenna paistinpannussa tai 180 asteissa uunissa. Pistele makkaroihin cocktailtikku ja dippaa kastikkeeseen. Ripottele pinnalle rouhetta.

Kokoa annos: Laita lusikallinen kinuskia lautaselle, ja sen viereen pala fileepihviä. Nosta kasvikset marinointiliemestä ja aseta ne kinuskin päälle possun viereen. Ripottele rouhetta lautaselle ja nosta sen päälle ohramakkara. Viimeistele annos kastikkeella ja yrtillä tai versosalaatilla.


Viinisuositus

Karl May Spätburgunder

Punaviini / Qualitätswein Rheinhessen / Saksa
Karl May
Pinot Noir
Luomu
14,90 €
 (0,75 l)

Hieman hillitty, kypsän punasävytteinen tuoksu muistuttaa kirsikkaa, herukkaa ja kypsää puolukkaa. Viinistä voi aistia myös vienoa savua ja yrttisyyttä. Tuoksuun nähden runsaampi maku toistaa tarkasti tuoksun lupaamat aromit. Maussa korostuu myös yrttisyys ja metsäiset vivahteet. Kevyet tanniinit ja reilu, karpalomainen hapokkuus antavat makuun ryhtiä. Viini jättää hieman nielua karhentavan, punasävytteisen marjaisen jälkivaikutelman.