Ravintolassa: Ora

Ravintolat

Oran kuuden ruokalajin menu tarjosi mieliinpainuvan makumatkan, joka koostui sesongin raaka-aineista ja yllättävistä yhdistelmistä.

★★★★★

”Kikkailua ei voi välttää”

Ruoka ja tunnelma: Ravintola Ora jatkaa siitä mihin Chef & Sommelier viidessä vuodessa ehti, ”mutta pykälää ylemmällä portaalla”, määrittelee paikan omistaja Sasu Laukkonen. Testipäivänä Oralla oli toimintaa takanaan pari viikkoa. Perjantailounaalla huone oli täynnä.

Ja hienostihan tämä ravintolareissu alkoi: keittiön terveisinä kaksi hemmottelevaa suupalaa ja lasilliset Philipponnatin Royale Rèserve Brut -samppanjaa, mukavan leipämäistä, silti hedelmäistä ja elegantin pienikuplaista.
Alkuruoka oli sekin mieluisa elämys: Keltajuurta, mansikkaa ja pihasauniota – yllättävä yhdistelmä, joka säväytti aavistuksen suolatuilla mansikoillaan. Sama riemastuttava yllätyksellisyys ruusun terälehtineen ja krassinkukkineen jatkui useissa väliruoissa. Kaikkiaan annoksia tuli pöytään kymmenkunta, joista yksikään ei pettänyt.

Vaikka menu on kokonaisuus, voi tämänhetkiseltä listalta mieltää pääruoiksi Inarin siian ja Ahvenanmaan karitsan (kuvassa). Murea karitsan filee olikin koko pitkän menun ainoa liha-annos. Ja hyvää oli.

Oran tasoisen ravintolan tarjoamat ruoat ovat jo lähtökohtaisesti kekseliäitä, mutta fine diningille tyypillisesti kikkailevia. Siksi ei ole yllätys, että paikan viinisuosituksetkaan eivät ole ilmeisimpiä. Esimerkistä käy viiniehdotus Inarin siialle, Veneton alueelta tuleva Bianco Soarda. Tavallisimmin Vespaiola-lajikkeesta tehdään jälkiruokaviinejä, mutta nyt kyseessä on kuiva valkoviini. Ei kolahtanut! Viinin makea alkumaku tyrmäsi hienon kala-annoksen maut.
Karitsa-annoksen seurassa nauttimamme Grenache- Syrah- ja Carignan-lajikkeista tehty punaviini sen sijaan oli nappivalinta. Viinissä yhdistyivät tasapainoisesti samettisuus, hedelmäisyys ja lempeät tanniinit.

Michelin-tähtiäkö tässäkin jahdataan edeltäjän tavoin? Tämä kysymys ei voi olla hiipimättä mieleen. Erikoisuuden tavoittelu ulottuu Orassa kaikkeen, niin ruokaan kuin viineihinkin. Asiakkaat ovat samaan aikaan sekä uteliaita että konservatiiveja. Siksi he menevät Oraan, ja lähtevät pois tyytyväisinä.

Mikä? Michelin-tähtiravintola Chef & Sommelier teki remontin ja on nyt Ora. Fine Diningia sesongin raaka-aineista.

Huomionarvoista. Yllättäviä raaka-aineita. Kekseliäitä yhdistelmiä. Tarjolla vain 6 ruokalajin menu.

Viinilista. Keskittyy vanhan maailman pieniin tuottajiin. Ostaa pieniä eriä ja uusiutuu nopeasti. Myös kotimaisia käsityöoluita.

Hintataso. Korkea, 6 ruokalajin menu 85 €. Omalla rahalla korkeintaan kerran vuodessa.

Ora Restaurant,
Huvilakatu 28, Helsinki.
Puh. 040 0959440

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä