Ravintola-arvio: Wino

Ravintolat

Hienon ruoka- ja viinikokemuksen voi tavoittaa ilman valkoisia pöytäliinojakin, ainakin Winossa Helsingin Kalliossa.

★★★★

”Trendikäs, silti rento”

Ruoka ja tunnelma: Löytyvätkö Helsingin trendikkäimmät pikkuravintolat nyt Kalliosta? Siltä tuntui, kun katseli vapun jälkeisenä arki-iltana ympärilleen viinibaari-ravintola Winossa, jonka pöydät täyttyivät kello 19 mennessä ruokailijoista ja viinifiilistelijöistä. Puolisen vuotta toiminut Wino on ehtinyt kerätä kehuja monilla foorumeilla.

Ruokalista on pelkistetty. Hinnat vaihtelevat kuudesta eurosta päälle kahteenkymppiin. Ei ole erikseen alku- ja pääruokia. On vain annoksia. Tarjoilija suosittelee valitsemaan päivällisnälkään aluksi kaksi annosta. Annoksia voi toki tilata lisää, tuntemuksen mukaan. Tilaamme varmuuden vuoksi pari annosta enemmän.

Alkuun latva-artisokkaa ja mustaleimaa, marinoitua silakkaa ja Winon näkkäriä. ”Toiseksi” ahvenkeittoa, savukala-rillette, kurkkua ja kukkakaalia. Ja ”pääruoiksi” vihreää parsaa ja uppomunaa sekä tartar (kuvassa). Jälkiruoaksi päärynä ja pieni juustolautanen.

Ehkä kaksi annosta nuppia kohti olisi ollut riittävä, mutta tulipahan maisteltua ja hyvältä maistui. Erityiskehut silakka-annokselle ja haarukalla ja veitsellä syötävälle ahvenkeitolle, jonka niukahko mutta maukas liemi oli enemmänkin kastike. Annoksen kruununa oli kaksi herkullisesti paistettua ahvenfileetä, pinnalta rapeita, sisältä mehukkaita.

Ajatuksena oli, että maistamamme jokaisen ruokalajin kanssa erilaista viiniä. Alkuun ihastuttava loirelainen kuohuva Pinon Vouvray Brut, jota säästyi myös alkuruoille.
Ahvenen ja savukalarilletten kanssa seuralainen nautti niin ikään Loiresta tulevaa Etienne & Sébastien Riffaultin Les Quarterons 2012 -valkoviiniä. Biodynaaminen, suodattamaton ja raikas viini oli annokselle loistovalinta. Tartar sai seurakseen sisilialaista  SP 68 Rossoa 2014:ää.

Seuralainen huuhtoi jälkiruokapäärynän miniannoksella makean hapanta, mutta mietoa japanilaista Umeshu-likööriä ja juustot saivat kyytipojaksi tilkan rheinhesseniläistä Sander Rieslingiä.

Winon ruoat ja viinit olisivat toisessa ympäristössä helposti fine diningia. Hienosteluun Wino teki pesäeroa rentoudellaan, sali toimi jämptisti, mutta tunnelma oli leppoisa. Fine diningissahan oikeastaan mikään ei ole rentoa.

Mikä? Viinibaari-ravintola Wino Helsingin Kalliossa.

Huomionarvoista: Pari huippuhyvää ruoka-annosta ja reilu kaato laatuviiniä alle 30 euroa.

Viinilista: Vain alkuviinejä, luomua ja biodynaamista. Taustalla yrittäjien oma viiniharrastus ja omaa maahantuontia.

Hinnat: Annokset 6–22 e. Viinit laseittain 7–11 e. Samppanja 15 e.

Wino, Fleminginkatu 11, Helsinki.
Puh. 045 2227745

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • Yksi kommentti artikkeliin ”Ravintola-arvio: Wino

  1. Päivää
   Kumma kyllä, joku ruoan maistelupaikkaa kuvaillaan ravintolaksi. Annoksia saa luurata suurennuslasilla, johan koko kasvoi. Kannattaisi mennä tunnelmoimaan makunautinnolla viinejä ja jättää ruoka-annokset kyökin puolelle.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä