TOP 5: Ystävänpäiväviinit

Top-viinit

Yllätä ystävä makuhermoja kutkuttelevalla viinillä! Tässä Antti Rinta-Huumon viisi viinisuositusta ystävänpäivään.

Kuplia sen olla pitää

Gosset Excellence Champagne Brut

570577, Alkon tuotesivu
Samppanja / AC Champagne / Ranska
Gosset
Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
38,90 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Mitä olisi ystävänpäivä ilman aitoja samppanjan kuplia. Tässä Gosset’n herkussa on monivivahteinen, tyylikkään hedelmäinen ja paahteinen tuoksu, josta voi aistia muun muassa omenaa ja pähkinää. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen, kypsä ja hienostunut. Suutuntumaltaan monivivahteinen maku on pehmeä, vaikka tyylikkäät kuplat tuovatkin kokonaisuudelle eloa. Tyylikäs mousse tuo myös miellyttävästi esiin viinin kypsiä vivahteita. Viinin pitkä ja veden kielelle nostattava jälkivaikutelma tyylikkään harmoninen ja hienostuneen vivahteikas.

Tämä toimii aistit herkistävänä aperitiivina, mutta myös selkeämakuisten kala- ja äyriäisherkutteluiden viimeistelijänä.

Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2011

573317, Alkon tuotesivu
Kuohuviini / Österreichischer Sekt / Itävalta
Sektkellerei Gebr. Szigeti
Pinot Noir
14,95 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Mikäli kuplia haluaa ennemminkin nauttia erilaisten ruokien kera, tämä Szigeti on varsinainen moniottelija sillä saralla. Roséessa on tyylikäs, punasävytteisen marjainen tuoksu. Siinä on kypsää vadelmaa, mansikkaa ja punaherukoita. Myös kuiva, mutta kypsän marjainen maku on tyylikäs. Tuoksun vivahteiden lisäksi siinä on reilusti kirsikkaisuutta, sekä hennon paahteista ja mausteista aromia. Suutuntuma saa ryhdikkyyttä eloisan marjaisesta hapokkuudesta jota tyylikäs kuplaisuus vielä tukee. Kokonaisuus jättää ryhdikkään, kypsään karpaloon ja puolukkaan vivahtavan jälkivaikutelman.

Tämän kuplajuoman voit tarjota runsaiden salaattien, punalihaisen kalan tai jopa vaalean lihan seurassa. Ja tietenkin ihan sellaisenaan.

Mahtavasti magnumilla

Jean Biecher Réserve Riesling 2015

560328, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AC Alsace / Ranska
Jean Biecher & Fils
Riesling
30,81 € (1,5 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Tästä magnum -pullosta riittää isommallekin ystäväporukalle. Raikkaan riesling-viinin hedelmäinen tuoksu muistuttaa sitruksista, persikan kivestä, omenasta ja siinä on myös kukkaisia sävyjä. Maku on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen. Tuoksun aromit toistuvat maussa ja lisäksi viinistä voi erottaa hentoa hunajaa ja aprikoosia. Suutuntuma ryhdittyy reilun hapokkuuden ja sitä esille tuovan hennon, kieltä kutittelevan pirskahtelevuuden ansiosta. Viini jättää eloisan, veden kielelle nostattavan, reilusti persikkaisen jälkivaikutelman.

Mainio yleisviini kala- ja äyriäisruokien, sekä aromikkaiden salaattien seuraan. Myös mainio veden kielelle nostattava aperitiivi.

Punaista pihville

Tommasi Crearo 2014

419467, Alkon tuotesivu
Punaviini / IGT Verona / Veneto, Italia
Tommasi Viticoltori
Cabernet Franc, Corvina Veronese, Oseleta
19,39 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Venetolaisessa Tommasin vivahteikkaassa punaviinissä on avoin ja aromikas, muheva ja maanläheisen tummasävytteinen tuoksu. Viinin aromikkuudesta voi erottaa kuivattuja hedelmiä, makeita mausteita, kirsikkaa ja paahteista mausteisuutta. Täyteläinen maku on suuntäyttävän runsas. Tuoksun monipuolisten aromien lisäksi maussa on makeita, lähes hillomaisia sävyjä ja selkeää nahkaisuutta. Viinin alkumaun mehukas suutuntuma ryhdittyy lopussa terhakkaan hapokkuuden ja pehmeän tanniinisuuden ansiosta. Kokonaisuus jättää pitkään maistuvan, mausteisen jälkivaikutelman.

Tällä punaviinillä kruunaat liha-aterian. Se on lähes makean vivahteikkaassa hedelmäisyydessä myös monikäyttöinen juustoviini.

Herkkään herkutteluun

Dr. Loosen Riesling Beerenauslese 2013

515072, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Prädikatswein Mosel / Saksa
Dr. Loosen
Riesling
16,75 € (0,187 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Moselin huipputuottajan, Dr.Loosenin sympaattisessa pikkupullossa saatavilla olevassa viinissä on kypsä, heleän herkullinen, makean aprikoosinen, hunajainen, kukkainen - myös mineraalinen tuoksu. Makea maku toistaa tarkasti tuoksun aromimaailman. Siinä on lisäksi muun muassa hillottua ananasta ja makeaa vihreää omenaa. Intensiivinen maku on makeudestaan huolimatta raikas sillä erittäin tuntuva hapokkuus tuo suutuntumaan ilmavaa raikkautta. Kokonaisuus jättää erittäin pitkään maistuvan, persikan kiveäkin aromeiltaan muistuttavan, puhdaspiirteisen ja veden kielelle nostattavan jälkimaun.

Ihan sellaisenaan herkkään herkutteluun.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä