Keitä itse joulun parhaat glögit. Tänä jouluna maistuu karpaloinen punaviiniglögi tai valkoisen ystävälle kanelinen omena-valkoviiniglögi.
Punaviini-karpaloglögi
1 plo punaviiniä
2 1/2 dl fariinisokeria
3 dl sokeroitua karpalomehua
2 kanelitankoa
3 tähtianista
10 neilikkaa
peukalon pään kokoinen pala tuoretta, kuorittua inkivääriä
1 appelsiini
Tarjoiluun
kuivattuja karpaloita
1. Mittaa keskikokoisen kattilaan viini, sokeri, mehu ja mausteet.
2. Pese appelsiini hyvin ja leikkaa kuoren uloin keltainen osa, lisää juoman joukkoon. Puolita appelsiini ja purista mehut kattilaan.
3. Kuumenna, älä keitä, noin 15 min.
4. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Ota pois levyltä. Siivilöi mausteet pois ja tarjoile kauniista laseista.
5. Koristele kuivatuilla karpaloilla. Terästä halutessasi mieleisellä alkoholilla, esimerkiksi vaniljavodkalla.
Omenainen valkoviiniglögi
5 dl omenatuoremehua (tuorepuristettua, kotimaisista omenoista)
1 plo valkoviiniä
2 dl sokeria
1 kanelitanko
1 rkl kardemumman siemeniä (kokonaisia)
1 tl inkivääriä (jauhettua)
Tarjoiluun:
kanelitankoja, rusinoita
1. Kaada omenamehu kattilaan, lisää mausteet. Keitä 15 minuuttia hiljaa poreillen.
2. Lisää valkoviini, kuumenna lähes kiehuvaksi.
3. Siivilöi mausteet juomasta, tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria.
4. Tarjoile kanelitangon ja rusinoiden kera.