Sveitsiläinen Gruyére-juusto tarvitsee rinnalleen luonteikkaan ja hieman makean viinin. Täydellinen juoma juustolle on espanjalainen Lustau East India Solera sherry.
Gruyère-juusto on tuttu raaka-aine sveitsiläisissä fondue-resepteissä. Perinteisen ohjeen mukaan vähintään puolet juustofondueen käytettävästä juustosta on oltava Gruyèreä. Parhaiten Gruyèrin aromi tuleekin esiin lämmitettynä, joten se sopii parhaiten gratiineihin tai keittoihin. Toki Gruyère maistuu myös juustolaudalla esimerkiksi makean kirsikkahillon ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.
Gruyéren valmistuksella on pitkät perinteet mutta Sveitsin tunnetuin juustotahko sai alkuperäsuojan vasta vuonna 2001. Juuston valmistusta suojaava laki ulottuu aina lehmien syömään ravintoon asti. Tuoreen ruohon ohella lehmät saavat syödä kuivattua heinää, johon ei saa lisätä lainkaan säilöntäaineita.
Voimakkaan alppijuuston kesytykseen tarvitaan luonteikas ja mielellään myös hieman makea viini. Emilio Lustaun legendaarisen sherrytalon valmistama East India Solera Sherry on sekoitettu Palomino- ja Pedro Ximénes -lajikkeista. Sekoittamisen jälkeen viinin on annettu kypsyä vanhoissa ja tummissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä kolmen vuoden ajan.