Pizzagurun vinkit + resepti onnistuneeseen pizzapohjaan

Yleinen

Luca Platanian mielestä pizzassa uuniakin tärkeämpää on taikina, ja taikinassa tärkeintä on pitkä kohotus.

Alunperin Roomasta kotoisin oleva Platania omistaa Pizzarium-ravintolat Turussa, Helsingissä ja Oulussa, ja on julkaissut kirjan Pizze – kaikki pizzasta yhdessä Saku Tuomisen kanssa.

pizza5

Lucan vinkit pizzan valmistukseen:

Käytä oikeanlaisia jauhoja. 00-jauhot eli kaikista hienoiten jauhetut ovat parhaita. Pizzapohjan muotoiluun kannattaa kuitenkin käyttää karkeampia durumvehnäjauhoja. Täysjyväjauhot ovat myös hyviä, mutta käytä niitä sopivassa suhteessa. Esimerkiksi speltti on mainio pizzajauho, mutta sitä ei saa olla liikaa. Kun jauhoissa on tarpeeksi proteiinia, vähintään 13–17 prosenttia kuten 00-jauhoissa, taikinan rakenteesta tulee hyvä.

Kohota taikina kunnolla. Paras taikina syntyy, kun sen antaa kohota 48 tuntia jääkaapissa (kylmäkohotus). Raaka taikina käy vatsaan ja täyttää liikaa – ja kunnolla kohonneen taikinan koostumus on paljon parempi.

Muotoile oikein. Tee kotioloissa mieluummin koko pellillinen kuin pyöreä pizza. Pyöreä pizza tulisi aina paistaa yli 300-asteisessa uunissa, koska taikina on ohut ja se on paistettava nopeasti. Kotiuunin paistoteho ei ole ihan ammattilaisuunin tasoa. Levypizzasta riittää isollekin joukolle ja koko perhe saa siten syödä samaan aikaan. Pellillä paistettu, hieman paksumpi pizza ei myöskään kuivu yhtä helposti kuin pyöreä pizza.

Paista kuumassa. Paista pizza pellillä uunin alatasolla 250–300 asteessa. Kun pizzapohjan reuna on hieman tummunut, käännä pelti ja nosta se keskitasolle. Paista pizzaa hetki grillivastuksella.

pizza1

Pizzataikina

valmistusaika 15 min + kohotusaika 24 h

1 kg vehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa tai 200 g juuritaikinaa
20 g jodioitua suolaa
7 dl vettä
20 g extra-neitsytoliiviöljyä

Sekoita hiiva tai juuritaikina jauhoihin. Sekoita suola veteen. Sekoita vesi-suolaseos jauhoseokseen.

Vaivaa kunnes taikina on sileää. Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.

Laita taikina kulhoon ja peittele se kelmulla tiiviisti. Laita taikina vähintään 24 tunniksi jääkaappiin.

Ota taikina seuraavana päivänä jääkaapista. Muotoile siitä palloja haluamasi pizzojen lukumäärän ja koon mukaan.

Laita taikinapallot kulhoon ja peittele kelmulla tiiviisti. Ennen leipomista jätä ne huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi “rentoutumaan”.

Annoksesta tulee pizzaa n. 4-6  hengelle.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden tilaajien joukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä