Katso ViiniExpon herkullinen ohjelma

Tapahtumat

Kevään maukkain tapahtuma ViiniExpo järjestetään 17.–19.3. Messukeskuksessa Helsingissä.

Tapahtuma on avoinna ammattilaiselle torstaina kello 12–18 ja perjantaina kello 12–15. Viininystävän päiviä kuluttajille vietetään perjantaina kello 15–20 ja lauantaina kello 11–18.

Upean viinikattauksen ohella tarjolla on myös runsaasti tastingeja, joissa pääset maistelemaan viinejä ammattilaisten opastuksella. Kurkkaa herkullinen kattaus ja lunasta paikkasi ainutlaatuisilta luennoilta. Toimi pian – paikkoja on vain nopeimmille!

Messualueelta löytyy myös Henri Alénin luotsaaman Murun pop-up-ravintola. Tunnelmanluojana ViiniExpo Stagella lauantaina 19.3. on akustisia musiikkiesityksiä pitkin päivää.

Torstai 17.3.

Messualueen luentosali, Messuhalli 5

klo 13:00-14:00

Rajat auki, Toni Immanen

Viinitien toimitusjohtaja Toni Immanen kertoo oman viininsä, suomalais-saksalaisen Raja Rieslingin epätodennäköisen tarinan. Tilaisuudessa maistetaan käsityönä ja luonnonmukaisin menetelmin valmistettavan Rajan kolme ensimmäistä vuosikertaa 2012, 2013 ja 2014. Tasting on maksuton ammattilaisluento. Ilmoittaudu nopeasti, mukaan mahtuu 30 henk. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

klo 15:00-16:00

Wines with Altitude – Argentina, Teresa Cedenilla

Blends Wine Estatesin Teresa Cedenilla kertoo laatuviinien tuotannosta Mendozan vuoristossa ja vuorten laaksoissa. Tastingissä keskitytään Mendozan ja Saltan viinialueiden ainutlaatuisuuteen. Lisäksi Cedenilla pohtii tekijöitä, jotka antavat vuoriston korkeuksissa kasvaneelle viinille aivan erityisen ominaisluonteensa. Tasting on maksuton ammattilaisluento. Ilmoittaudu nopeasti, mukaan mahtuu 30 henk. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

Luentosali 203, Messukeskuksen Kokoustamo

klo 11:00-12:00

Alkoholipoliittisen paneelikeskustelu: Alkoholilaki uudistuu – Mihin suuntaan Suomi on menossa?

Keskustelemassa:

Jaana Pelkonen, Kansanedustaja
Veli-Matti Aittoniemi, Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara Ry:n varatoimitusjohtaja
Hanna-Maija Kause, Perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja
Tomas Lönnberg, Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n puheenjohtaja

Aiheena on:

Alkoholilain uudistus
– Missä Suomi on nyt ja mihin suuntaan olemme menossa?
– poliittinen ilmapiiri ja tahtotilat
– Suomi vs. EU
– verotus ja hankintakanavat
– terveyshaitat
– työllisyys ja muut taloudelliset vaikutukset

Tilaisuuden juontaa Juha Berglund, Viinilehti Oy.

Lehdistölle järjestetään mahdollisuus haastatteluihin paneelin jälkeen.

klo 13:00-14:00

What makes the UK the trend setter for international wine market?

Clem Yates MW

Clem Yates’ career in the wine industry really began when she used her chemistry degree to study Oenology as a post graduate at Roseworthy University in Australia. It was there that she developed a real passion for the process of creating and developing wines. She passed the Master of Wine -exam in 2011.

She is currently the Sourcing and Supply Director at Off-Piste Wines. OPW is a small, highly skilled team that sell to the Off-trade. Main customers are the UK retailers, however they are now focusing on some export markets. She is using use her knowledge and experience to protect quality from the process of picking the grapes right through to when a customer opens a bottle. Clem is also a Panel Chair judge at the International Wine Challenge competition and sits on several wine trade committees.

Prior to joining Off-Piste she was responsible for all the own label Beers, Wines and Spirits at Sainsbury’s. During her time there she developed the “House” range of wines and re-established the Taste the difference level from around the world. Clem has also worked for Tesco in-house. She started winemaking as a flying winemaker covering vintages in both the Northern and Southern hemispheres including Australia, California, Chile, France and Italy.

Luento on englanninkielinen ja maksuton ammattilaisluento. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

klo 15:00-16:00

Mitä menestyvän ravintolan tulee ainakin ottaa huomioon? Case Wine & View, Jussi Laakso, Director, Operation and Marketing at SSP Finland

Helsinki-Vantaalla vuodesta 2008 asti sijainnut Wine & View viinibaari uusiutui maaliskuussa 2015 jonka jälkeen vertailukelpoinen liikevaihto on kasvanut historiallista vauhtia. Millaisia tekemisiä oli otettava huomioon matkalla uuteen suosioon?

Luento on maksuton ammattilaisluento. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

ViiniExpo Stage, Messuhalli 5

klo 14:00-15:00

Mocktail-kisa 2016

Nyt kisataan alkoholittomalla cocktaililla; voittaja lähtee edustamaan Suomea Prahaan Mattoni-kisaan juhannuksena 2016. Stagelle nousevat baarimestarit saavat loihtia terveellisen, vähäkalorisen, innovatiivisen ja helppovalmisteisen hyvin balanssissa olevan Mocktailin.

Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry, F.B.S.K.

Perjantai 18.3.

Messualueen luentosali, Messuhalli 5

klo 13:00-14:00

The Second Generation of Winemaking, Eleonora & Marcello Gottardi

Veneton maakunnassa Italiassa syntyvät Contrá Soardan luonteikkaat luomuviinit. Ravintolayrittäjät Mirco ja Gloria Gottardi perustivat viinitilan vuonna 2000 Bassano del Grappan vehreään vuoristokylään. Perheen nuoremman sukupolven edustajat Eleonora ja Marcello Gottardi kertovat ViiniExpossa millaista on syntyä viiniperheeseen ja haasteista joita toisen polven viinintekijät kohtaavat yhdistellessään perinteitä ja uusia innovaatioita. Tasting on maksuton ammattilaisluento. Ilmoittaudu nopeasti, mukaan mahtuu 30 henk. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

klo 17:00-18:00

Luonnonmukainen viininvalmistus Toscananssa, Jarkko Peränen

Candiallen viinitilan puikoissa hääräävä Jarkko Peränen syventyy luonnonmukaiseen viininvalmistukseen maineikkaassa Conca d’Oro -laaksossa Toscanassa. Peränen on työskennellyt viinin parissa alueella jo toistakymmentä vuotta. Candiallen historia ulottuu aina antiikin Roomaan asti, mutta erityisen mielenkiintoiseksi se muuttui vuonna 2002, kun tilan ottivat haltuun suomalainen Peränen ja saksalainen Josephin Cramer. Pariskunta on tehnyt tarhatyöt tilalla alusta alkaen luonnonmukaisin menetelmin ja ollut mukana vuonna 2005 Panzano in Chiantin kylään perustetun luomuviljelyn metodien kehittämiseen keskittyneen tutkimusaseman toiminnassa. Tastingin hinta 20 eur. Maksetaan paikan päällä luentosaliin. Ilmoittaudu nopeasti, mukaan mahtuu 30 henk. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

Luentosali 203, Messukeskuksen Kokoustamo

klo 12:30-13:30

Mikä on olutkoulu?

Olutopas Santtu Korpinen pitää lehtori Korpisen olutkoulun. Oluisiin tutustumisessa auttavat Lehtori Korpisen oluen perusopinnot ja erityisesti kuuluisat olutvivut. Mikä mukavinta, koulun jälkeen nautitut oluet voi laskea jatko-opiskeluksi. Olutkoulu on uusi ja viihdyttävä tapa tutustua olueen. Olutkoulu on muutakin kuin vain tasting. Koulussa on hauskaa ja mukaan jää muutakin kuin kankkunen. Oppimateriaalina maistelemme Expossa mukana olevien panimoiden oluita.

Santtu Korpinen tuntee oluen hyvin nauttijan, kouluttajan, kirjailijan ja valmistamisen vinkkelistä. Santtu aloitti syvällisemmän tutustumisen olueen vuosituhannen vaihteessa. Oluen maailmaan sukeltamisessa Santtua auttoi raaka-aineiden ja makujen yhtäläisyyksien ymmärtäminen sekä niiden kuvaaminen ”olutvipuina”. Samoilla ”vivuilla” Santtu havainnollistaa oluen makuja oppilailleen Lehtori Korpisen olutkoulussa. Suomalaiset pienpanimot -kirjan kirjoittamisen yhteydessä Santtu tutustui yli kolmeenkymmeneen pienpanimoon ja suureen joukkoon oluen tekijöitä. Omia olutopintojaan Santtu syvensi Oluen valmistaminen -opintojaksolla Hämeen ammattikorkeakoulussa. Santtu nauttii myös viinistä ja viskistä. Koskelon ja Nikkasen kanssa kirjoitettu Olut, viini, viski – Yhdessä yhdistää nämä kolme juomaa samojen kansien väliin. Olutkoulu on maksuton ammattilaisluento. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

klo 14:30-15:30

Pohjoismaisen Ministerineuvoston tasting, kutsuvierastilaisuus

klo 17:00-18:00

ViiniExpon suuret sokkomaistiaiset Finnair Plus-jäsenille

Viini-lehden Antti Rinta-Huumo pistetään kovan paikan eteen, kun hän joutuu maistelemaan sokkona viinejä eri puolilta maailmaa. Tule maistamaan, oletko Antin kanssa samoilla jäljillä vaiko yhtä pihalla? Vai kuoriutuuko sinusta jopa niin sanottu Huippunenä? Tastingissä maistetaan 6 eri viiniä. Tastingin kesto 1 h. Tastingin hinta 45 eur/hlö (sis. pääsylipun, lasin ja tastingin). Lunasta paikkasi sokkomaistiaisiin tästä!

ViiniExpo Stage, Messuhalli 5

klo 14:00

Mitä pienempi panimo, sitä parempi olut?

Olutasiantuntija Mikko Salmi kertoo mistä on kyse suomalaisessa pienpanimo- ja olutbuumissa.

klo 15:00

Nuorten Sommelierien kilpailun finaali

Concours des Jeunes Sommeliers -kilpailun tavoitteena on auttaa, rohkaista ja tukea nuoria ammattilaisia, joista on tuleva parhaat sommelierit tulevaisuudessa. ViiniExpossa järjestetään perjantaina 18.3. kansallinen kilpailu. Kilpailevat nuoret tulevat ympäri Suomea ja ovat oman alueensa voittajia paikallisissa kilpailuissa. Kansallisen kilpailunvoittaja lähtee edustamaan Suomea kansainväliseen MM-kilpailuun. MM kisat järjestetään 25.8.2016 Liechtensteinin pääkaupungissa Vaduzissa.

Lisätietoa: Vice-Echanson Christina Suominen 040 5675756 ja Echanson Loretta Pietilä 040 5575833.

Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä kansainvälistä ja kansallista ruokakulttuuria. Järjestöön kuuluu yli 25 000 jäsentä noin 80 maassa. Ruokakulttuurin edistämisen lisäksi yhtenä Rotiseurs-järjestön tavoitteena on kannustaa nuorten kokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä järjestämällä vuosittain kansainväliset Nuorten ammattilaisten kilpailut.

klo 16:30

Polku kuluttajien makumaailmasta Alkon makutyyppeihin

Puhujat: valmennuspäällikkö Kaisa Kokko ja laadunvalvontakemisti Laura Koivisto

Tule kuulemaan tarinaa Alkon makutyyppien takaa! Kuluttajatutkimuksista nousseiden havaintojen perusteella Alkossa luotiin viineille makutyypit, joiden perusteella asiakkaan on helpompi jäsentää laajaa viinivalikoimaa maun ominaisuuksien perusteella. Kerromme myös, miten makutyyppiin määräytyminen käytännössä tapahtuu aistinvaraisen arvioinnin ja kemiallisen analyysin yhteistuloksia hyödyntäen, sekä kuinka makutyyppejä hyödynnetään henkilökunnan koulutuksissa. Makutyypit ovat myös oiva apuväline ja oikotie oikean viinin luo, kun pohditaan parhaita makupareja aterialle.

klo 18:00

Kokkien viinisota: Sukula vastaan Aihinen

Tule seuraamaan, kun huippukokit Jyrki Sukula ja Kari Aihinen ottavat mittaa toisistaan sokkotastingissä! Sukula ja Aihinen pitävät varmasti huolen siitä, että puhetta riittää mutta löytyykö näiltä kauhamestareilta myös viininenää? Viekö viininviljelijä Sukula voiton viinitietämyksellään vai pääseekö ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Aihinen yllättämään?

Lauantai 19.3.

Messualueen luentosali, Messuhalli 5

klo 12:00-13:00

Tule ja testaa vaikuttaako lasin koko ja muoto viinin makuun ja tuoksuun?

Tule nauttimaan hyvistä viineistä ja toteamaan miksi Riedel on maailman arvostetuin viinilasien valmistaja!

Riedelin filosofia on muotoilla lasit korostamaan viinien parhaita ominaisuuksia. Riedel Master Class- tasting avaa sinulle uuden maailman viinin maistamiseen ja aistien maailmaan! Tastingissä maistellaan 3:a eri viiniä ja opitaan samalla laajasti viinien aromeista, rakenteesta sekä laatuun vaikuttavista tekijöistä. Tastingissä koetaan myös miten suklaa ja viini täydentävät toisiaan.

Tastingin hinta 79 €/hlö. Hintaan sisältyy tastingissä maistettavat 3 eri viiniä, 3:n Riedel-Veritas lasin tastingsetti, sisäänpääsy messuille sekä Riedel- maistelulasi, jota ei tarvitse palauttaa. Setin yhteisarvo 169 €. Tastingin pitää Riedelin edustaja Kornel Dura. Liput tastingiin lunastetaan Decanterin verkkokaupasta. Pääsylippu sekä maistelulasilipuke toimitetaan Messukeskuksen Eteläiselle sisäänkäynnille ennen messujen aukeamista 19.3.2016. Lisätiedot tapahtumaan ja tastingiin liittyen 010 231 2150/ Viinilehti Oy, Miia Mustonen.

Paikkoja on rajoitetusti!

klo 14:30-15:30

Tule ja testaa vaikuttaako lasin koko ja muoto oluiden makuun ja tuoksuun?

Tule nauttimaan erikoisoluista ja toteamaan, miksi Spiegelau on maailman arvostetuin olutlasien valmistaja! Spiegelau on tehnyt olutlaseille sen, mitä Riedel on tehnyt viinilaseille. Spiegelau on erikoistunut olutlasien suunnitteluun. Yhteistyössä Yhdysvaltojen johtavien olutpanimoiden kanssa on syntynyt omat lasinsa jo IPA-oluille, stouteille sekä vehnäoluille. Spiegelau olut- tasting avaa sinulle uuden maailman oluiden maistamiseen ja aistien maailmaan! Tastingissa maistellaan 3:a eri olutta ja opitaan samalla oluiden aromeista, rakenteesta sekä lasin suuresta merkityksestä oluiden nauttimisessa. Tastingin pitää Spiegelaun edustaja Kornel Dura. Tasting pidetään englannin kielellä.

Tastingin hinta 39 €/hlö. Hintaan sisältyy tastingissä maistettavat 3 eri erikoisolutta, 3:n Spiegelau olutlasin tastingsetti, sisäänpääsy messuille sekä Riedel- maistelulasi, jota ei tarvitse palauttaa. Setin yhteisarvo 80 €. Liput tastingiin lunastetaan Decanterin verkkokaupasta. Pääsylippu sekä maistelulasilipuke toimitetaan Messukeskuksen Eteläiselle sisäänkäynnille ennen messujen aukeamista 19.3.2016. Lisätiedot tapahtumaan ja tastingiin liittyen 010 231 2150/ Viinilehti Oy, Miia Mustonen.

Paikkoja on rajoitetusti!

klo 16:30-17:30

Erilainen viini-tasting – kun sanat eivät riitä

Suomalainen pianisti-säveltäjä ja ranskalainen viiniasiantuntija tarjoavat erilaisen tasting-kokemuksen, jossa viinejä kuvaillaan sanojen sijaan musiikilla.

Tuomas A. Turunen ja Matthieu Guinard ovat kiertäneet viinitiloilla eri puolilla Eurooppaa etsimässä viinien sisään kätkeytyvää musiikillista ulottuvuutta jo useamman vuoden ajan. Matthieu kartoittaa viinialueita ja -tuottajia ja Tuomas puolestaan säveltää tasting-kokemukset musiikiksi: nuottivihkoon on kertynyt jo satojen laatuviinien musiikillisia profiileja.

Matthieu ja Tuomas lanseerasivat vuoden 2016 alussa ensimmäiset tasting-konsertit, joissa yleisö voi kuunnella viinistä kertovaa sävellystä, säveltäjän itsensä esittämänä, ja samalla maistella kyseistä viiniä. Ensimmäinen viinisävellys-julkaisu on kirjoitettu pianolle ja jousitriolle. Sävellys perustuu espanjalaisen Recaredon huippulaatuisiin biodynaamisesti tuotettuihin cavoihin. Tuomas A. Turunen on kansainvälisesti palkittu jazzpianisti ja säveltäjä, Matthieu Guinard ranskalainen viinialan maisteri ja taidefilosofi. Lisätietoja kaksikon projektista: www.thewinecomposer.com.

Mukaan mahtuu 60 osallistujaa, hinta 39 € sis. musiikkiesityksen ja huippucavatastingin; Relats de Recaredo 2011 ja Recaredo Gran Reserva Brut Nature 2008 sekä Raventos de Nit 2012. Tasting maksetaan paikan päällä luentosaliin. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

Luentosali 203, Messukeskuksen Kokoustamo

klo 13:00-14:00

The sound of slate

Reinhard Löwenstein, winegrower at the Weingut Heymann-Löwenstein on Mosel is considered to be ”The pioneer of the movement against mass production”. He has his own philosophy about winemaking and he has changed opinions about German wines in general. Come and taste the differences between three different soils in four different years. Weingut Heymann-Löwenstein Terrace vineyards are situated on the climatic transition of the cool north – elegant, fanciful Rieslings mature on the steep slopes of the river valleys between water and barren rocks. Reinhard says that the enjoyment of a complex wine is a balancing act on the edge of perception, it is a fascinating experience between awakening and ecstasy. It is also a journey to the exciting world between order and chaos. You can find more information on the Weingut’s webpages.

Tasting wines: 2014 Röttgen, 2014 Uhlen Blaufüsser Lay, 2014 Uhlen Laubach, 2013 Uhlen Laubach, 2012 Uhlen Laubach, 2011 Uhlen Laubach Reserve

Tastingin hinta 35 eur, maksu paikan päällä luentosaliin. Ilmoittaudu nopeasti, paikkoja on rajoitettu määrä. Ilmoittautumiset: viinilehti(at)viinilehti.fi.

klo 15:00-16:00

ViiniExpon suuret sokkomaistiaiset Finnair Plus-jäsenille

Viini-lehden Antti Rinta-Huumo pistetään kovan paikan eteen, kun hän joutuu maistelemaan sokkona viinejä eri puolilta maailmaa. Tule maistamaan, oletko Antin kanssa samoilla jäljillä vaiko yhtä pihalla? Vai kuoriutuuko sinusta jopa niin sanottu Huippunenä? Tastingissä maistetaan 6 eri viiniä. Tastingin kesto 1 h. Tastingin hinta 45 eur/hlö (sis. pääsylipun, lasin ja tastingin). Lunasta paikkasi sokkomaistiaisiin tästä!

ViiniExpo Stage, Messuhalli 5

klo 11:30

Stagella esiintyy Jaakko Laitinen & Väärä Raha

klo 12:00

Polku kuluttajien makumaailmasta Alkon makutyyppeihin

Puhujat: valmennuspäällikkö Kaisa Kokko ja laadunvalvontakemisti Laura Koivisto

Tule kuulemaan tarinaa Alkon makutyyppien takaa! Kuluttajatutkimuksista nousseiden havaintojen perusteella Alkossa luotiin viineille makutyypit, joiden perusteella asiakkaan on helpompi jäsentää laajaa viinivalikoimaa maun ominaisuuksien perusteella. Kerromme myös, miten makutyyppiin määräytyminen käytännössä tapahtuu aistinvaraisen arvioinnin ja kemiallisen analyysin yhteistuloksia hyödyntäen, sekä kuinka makutyyppejä hyödynnetään henkilökunnan koulutuksissa. Makutyypit ovat myös oiva apuväline ja oikotie oikean viinin luo, kun pohditaan parhaita makupareja aterialle.

klo 13:00

Trophée Pares Balta 2016, Sommerlier-kilpailu, Helsingin alueen karsinta

klo 14:30

Stagella esiintyy Jore Marjaranta

klo 15:30

Stagella esiintyy Kari Peitsamo

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä