Tiesitkö tämän Bourgognesta?

Viinikoulu

Viinikoulussa kierretään tänä keväänä Ranskan ympäri ja tutustutaan maan tunnetuimpiin viinialueisiin.

Ensimmäisenä vuorossa on etenkin pinot noir- ja chardonnay-viineistään tunnettu Bourgogne.

Maanantaina 15.2. järjestettävää maukasta viini-iltaa odotellessa voit testata tietosi. Ovatko väittämät Bourgognesta totta vai tarua?

1. Bourgogne jakautuu viiteen alueeseen.

Kyllä. Pohjoisessa on hapokkaiden valkoviinien Chablis. Bourgognen sydänosa Côte d’Or jakautuu pohjoisen Côte de Nuits’hin, jota hallitsevat punaviinit, ja etelän Côte de Beauneen, jossa tehdään molempia. Côte Chalonnaise ja Mâconnais Côte d’Orin eteläpuolella ovat puolestaan enemmän valkoisten seutua. Eteläisin Beaujolais tunnetaan Beaujolais Nouveausta, vaikka sieltä löytyy muitakin viinejä, pääosin punaisia.

2. Bourgognen lajikkeet ovat Pinot Noir ja Chardonnay.

Ei. Pinot Noir ja Chardonnay ovat tärkeimmät lajikkeet. Beaujolais’n punaviini tehdään Gamay’sta. Pinot-suvun muita lajikkeita, kuten Pinot Blancia ja Pinot Gris’ta, saa käyttää. Bourgogne Aligoté tehdään samannimisestä lajikkeesta, ja Chablis’n lähellä kasvaa Sauvignon Blancia ja Sauvignon Gris’täkin.

3. Bourgognessa tarhat on luokiteltu.

Kyllä. Tunnetuimmat viinit tulevat yksittäisiltä Grand Cru -tarhoilta, joita on kolmisenkymmentä. Punaiset Grand Crut ovat yhtä lukuun ottamatta Côte de Nuits’ssa ja valkoiset vastaavasti yhtä lukuun ottamatta Côte de Beaunessa. Chablis’n Grand Cru -luokitus käsittää 7 tarhaa.

4. Premier Cru on parempi kuin Grand Cru.

Toisinpäin. Premier- ja Grand-sanojen merkitys Ranskassa vaihtelee. Bourgognessa Premier Cru -tarhoja on kuutisensataa. Premier Cru -tarhalta peräisin olevan viinin etiketissä lukee aina Premier Cru.

5. Tarha on tärkeämpi kuin tuottaja.

Ei. Hyvä tuottaja tekee kunnollista viiniä huononakin vuonna – erityisesti Bourgognessa.

Testaa nämä

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2014

Domaine La Soufrandise, AC Pouilly-Fuissé, Alko 510217, 21,90 €

Marsannay La Morisotte 2012

René Bouvier, AC Marsannay, Alko 481967, 26,30 €

Bourgogne-iltaa vietetään Viinikoulussa maanantaina 15.2. Tarjolla on ainakin kuusi huolella valittua, laadukasta viiniä. Hinta 79 e (Bouquet Club -jäsenet 69 e). Lue lisää ja lunasta paikkasi.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä