Punaviini maistuu suomalaisille hieman paremmin kuin valkoviini. Maailmanlaajuisestikin punaiset päihittävät valkoiset.
Monien mielestä valkoviineja voi käyttää punaviinejä monipuolisemmin.
Viinien salat aukeavat parhaiten maistelemalla. Viinilehti.fi-sivuston uudessa juttusarjassa opitaan viinien harrastamisen perusteet.
Ensimmäisessä osassa käytiin läpi keskeiset punaiset rypäleet. Nyt on valkoisten vuoro!
Viisi tärkeintä valkoista
Sauvignon Blanc. Raikkaan pirtsakoita, pääosin kuivia viinejä. Tunnusomaisia aromeja herukkapensaan lehdet, karviainen ja raparperi.
Riesling. Aromikas, omenaisia, persikan kiven ja kukkien tuoksuja sisältävä lajike on usein eloisan hapokas. Toisinaan ikääntyneistä rieslingeistä voi erottaa petrolin aromia. Viinejä aina rutikuivista täyteläisen makeisiin.
Chardonnay. Teräksessä tuotetut viinit ovat aromeiltaan varsin neutraaleja. Jos viini on tammitynnyrissä valmistettu ja läpikäynyt malolaktisen käymisen, viinissä on täyteläisyyttä, paahteisuutta, pähkinää, kermaa ja toffeeta.
Pinot Gris. Keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, leveän aromikkaita, hieman öljymäisiä viinejä kuivasta makeisiin. Italian pinot grigiot ovat kepeämmän hedelmäisiä ja eloisan pirteitä.
Gewürztraminer. Täyteläisen raskaita, tuntuvan öljyisiä, mausteisia, parfyymisiä, matalahappoisia ja melko alkoholipitoisia viinejä kuivista makeisiin.
Lue myös Viinin harrastamisen ABC -sarjan ensimmäinen osa: keskeiset punaiset rypäleet.