Viinikoulun 10-vuotisjuhlakattaus

Viinikoulu

viinikoulu_10_vee_kaikki_viinit_antti_rinta_huumo_juttukuva

Viinikoulu juhli ensimmäistä vuosikymmentään tällä viikolla Helsingissä. Pyöreiden kunniaksi rehtorikaksikko Antti Rinta-Huumo ja Mika Vanne olivat valinneet Viinikouluun suosikkejaan vuosien varrelta.

Kahdeksan viinin joukossa oli melkoisia herkkupaloja. Lue, miksi juuri nämä viinit päätyivät Antin ja Mikan laatimaan juhlakattaukseen.

Huom! Viinikoulun syyslukukauden 2015 ohjelma julkaistaan juhannuksen alla.

Kuohuvat

viinikoulu_10_vee_kuohuvat_antti_rinta_huumo_juttukuvaCharles Heidsieck Brut Vintage 2005

AC Champagne, Ranska
Pinot Noir 60 %, Chardonnay 40 %

Laatutuottaja Charles Heidsieckin 10-vuotias samppanja aloitti samanikäisen Viinikoulun synttärijuhlat. Maineikkaan talon leveän hedelmäinen viini edustaa huikeaa hintalaatu-suhdetta. Kyseistä viiniä on saatu keväällä pieni erä Alkoihin. Onnellisia ovat ne, joilta tätä herkkua löytyy kellarista!

Jacquesson Cuvee 733 DT

AC Champagne, Ranska, Ravintolamyynnissä
Chardonnay 52 % , Pinot Noir 24 %, Pinot Meunier 24 %

Kolmesta samppanjan perusrypäleestä valmistetun sekoituksen takana on Jacquessonin samppanjatalo. Viinikoulun herkutteluun valittiin tuottajan myöhään korkitettu 733 DT. Tyylikkäästi kehittyneen samppanjan perusviinistä valtaosa on Viinikoulun perustamisvuodelta 2005. Hienostuneen samppanjan perusviini sai seurakseen reserviviinejä edellisiltä vuosilta. Myöhään korkitus kertoo maistajalleen viinin kypsyneen hiivasakan päällä poikkeuksellisen pitkän ajan ennen sakan poistoa. Tyylikästä kuplivuutta!

Valkoviinit

viinikoulu_10_vee_valkoviinit_antti_rinta_huumo_juttukuvaBalthasar Ress Hattenheimer Engelmannsberg Riesling GC 2002

Rheingau, Saksa, Ravintolamyynnissä
Riesling 100 %

Viinikoulussa on vuosien varrella puhuttu paljon vuosikertojen merkityksestä. Painotus on ollut siinä, ettei voida yleistäen sanoa jonkin vuosikerran olleen hyvä tai huono. Vuosikertojen laatu on maa-, alue- ja jopa tuottajakohtainen. Tämä veden kielelle nostattava Balthasar Ressin riesling haluttiin ottaa mukaan osoitukseksi siitä, että paljon parjattu vuosikerta 2002 ei ollut kaikkialla huono. Champagnessa, Alsacessa ja Saksan pohjoisilla viinialueilla onnistuttiin erinomaisesti. Huipputuottaja omistaa ritarin mukaan nimetyltä Grand Cru -tarhalta neljäsosan, 1,8 hehtaaria. Persikkaisen mineraalinen ja petrolinenkin viini osoitti herkullisesti rieslingin kypsymispotentiaalin!

Château de Beaucastel Roussanne Vieilles Vignes 2012

AC Châteauneuf du Pape, Ranska, Ravintolamyynnissä
Roussanne 100 %

Eteläisen Rhônen yhden legendaarisimman tuottajan, Château Beaucastelin suuntäyttävän intensiivisellä vanhojen köynnösten roussanne-viinillä osoitettiin, ettei lämmin viinialue ole pelkkä mehevien punaisten valtakunta. Yli 100-vuotiaista köynnöksistä valmistettu valkoviini hurmasi pureksittavan paksulla hedelmällä. Köynnösten iän merkitys viinin laatuun valkeni varsin konkreettisesti tämän tiivishenkisen roussannen myötä.

Penfolds Yattarna 1999

South Australia, Australia
Chardonnay 100 %

Penfoldsin punainen Grange-viini on tunnettu ja haluttu viininystävien piirissä kautta maailman. Yhden maan mittavimman kehitysprojektin myötä maineikas australialainen viinitalo lanseerasi markkinoille vuosikerrasta 1995 ”valkoisen Grangen”, joka sai nimekseen Yattarna. Nimi on alkuperäiskansan kieltä ja tarkoitta ”hiljalleen tai vähitellen”. Hiljalleen kehitetty 16-vuotias chardonnay huokui arvokkuutta.

Punaviinit

viinikoulu_10_vee_punaviinit_antti_rinta_huumo_juttukuvaFelton Road Cornish Point Pinot Noir 2012

Central Otago, Uusi-Seelanti, Ravintolamyynnissä
Pinot Noir 100 %

Maailman eteläisimmällä viinialueella tuotettu tyylikkään herkullinen punaviini on varsin nuoren viinitalon eturivin palstaviini. Vuonna 1992 perustetun viinitalon biodynaamisin menetelmin valmistetun viinin kautta tuli esimerkillisesti esiin koulussakin monesti mainittu oppi: Viini voi olla rakenteeltaan kevyt tai kevyehkö, mutta silti aromeiltaan erittäin intensiivinen.

Jamet Côte-Rotie Côte Brune 2011

AC Côte-Rôtie, Ranska, Ravintolamyynnissä
Syrah 100 %

Klassisista viinialueista yksi pienimmistä, Côte-Rôtie, jakaantuu vielä pienempiin ala-alueisiin. Tämä viini on peräisin puolen hehtaarin tarhalta, josta tätä viiniä on tuotettu noin 3000 pulloa. Rankojen kanssa valmistettava syrah-viini esitteli lajikkeen paraativaloissa: Jametista löytyi kypsää kirsikkaa, mustaherukkaa, yrttisyyttä, riistaisuutta, pippuria. Roteva, mutta hienostunut punainen syrah-maailman huipulta!

Arzuaga Gran Reserva 1996

DO Ribera del Duero, Espanja, Ravintolamyynnissä
Tinto Fino 90 %, Cabernet Sauvignon 8 %, Merlot 2 %

Espanjan viinimaailma omaa pitkät perinteet. Tämän viinin on tuottanut kuitenkin vasta reilun 20 vuoden historian omaava Bodegas Arzuaga. Tämä 1996 on talon toinen myyntiin lanseerattu Gran Reserva. Monesti espanjalaisia Gran Reserva -viinejä kritisoidaan liiallisesta tammisuudesta. Toisin on tämän Arzuagan viinin kohdalla. Tyylikkäästi kehittyneen viinin aromimaailma oli täynnä kuivattuja hedelmiä, kuten taatelia ja viikunaa. Makean mausteiset ja navetan takapihaakin muistuttavat vivahteet viimeistelivät viinin monivivahteisuuden.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä