Mausteet ovat viinin seurassa kaksinaamaisia. Tiettyyn voimakkuuteen saakka kaikki mausteet ovat viinin ystäviä, sillä ne tuovat viinin hedelmäisyyttä esiin.
Kun mausteisuus alkaa olla liian voimakasta, mausteet muuttuvat viinin haastajiksi – elleivät jopa vihollisiksi. Voimakkaan mausteisuuden kanssa kun mikään viini ei valitettavasti pärjää.
Viinin kannalta ystävällisimpiä mausteita kohtuullisesti käytettynä ovat suola, yleisesti yrtit ja niin sanotut makeat mausteet, kuten esimerkiksi vanilja, kaneli, neilikka ja inkivääri.
Haasteellisempia sen sijaan ovat ”viilentävät” yrtit, kuten minttu ja eukalyptus, sekä tuliset chilit ja pippurit.
Viinin vihollisia ovat kaikki mausteet, jos niitä käyttää liian runsaasti.
Voimakkaasti maustetun ruoan kanssa punaviinit ovat lähtökohtaisesti OUT. Valkoviineistä kannattaa suosia runsaan hedelmäisiä ja mieluusti hieman makeutta sisältäviä, puolikuivia tai jopa puolimakeita viinejä.
5 x mausteisen ruoan viinisuositus
Josef Dockner Gelber Muskateller Göttweiger Berg 2013
Alkon tuotenro 1:
16,98 €
0,75 l
Edullinen ostos