Suomalainen kuluttaa vuodessa noin 10 kiloa paahdettua kahvia. Se tarkoittaa 4-5 kuppia kahvia päivässä.
Monille suomalaisille suodatinkahvi on edelleen ykkösjuttu, vaikka uusia kahvilaitteita on tullut markkinoille koko ajan. Suodatinkahvin suosio on kasvussa myös maailmalla – siitä on tullut jälleen trendikästä.
Paulig Instituutin koulutuspäällikkö Harri Hytönen kokosi vinkit, joiden avulla saat hyvää suodatinkahvia joka aamu.
1) Panosta kahvinkeittimeen. Kunnon laite lämmittää veden 92–94-asteiseksi, jolloin kahvista irtoaa oikeat aromit.
2) Käytä aina kylmää raikasta vettä. Valmiista juomasta 98,5 prosenttia on vettä, joten vesi maistuu myös kahvissa. Suomalainen vesijohtovesi on erittäin korkealaatuista.
3) Käytä vesikannua. Kaada vesi kahvinkeittimeen erillisellä puhtaalla kannulla. Kahvipannuun jää aina kahvijuomasta rasvaa, joka kulkeutuu laitteeseen veden mukana ja likaa keittimen.
4) Valitse suodatinpaperi oikein. Oikean kokoinen, valkoinen suodatinpaperi on paras valinta. Vesi ei virtaa tasaisesti paperin läpi, jos siinä on epätasaisuuksia. Valkoisen paperin läpi suodattunut kahvi maistuu raikkaimmalta.
5) Sekoita valmis kahvi. Ensin valunut vahvempi kahvi on pannun pohjalla, pinnassa on laihaa kahvia.
6) Puhdista kahvilaite. Kalliinkin keittimen kahvi maistuu pahalta, jos keitin on likainen. Emäksinen pesuaine poistaa kahvirasvaa, hapan kalkkia.
Helmikuun alussa ilmestyvässä Viini-lehdessä 1/2015 perehdytään kahvin maukkaaseen maailmaan. Lehti julkaistaan 6.2.