1 694 maisteltua viiniä ja tässä tulos: Vuoden viini on alle kympin punkku!

Vuoden viinit

viini_0814_vuoden_viinit_sami_repo_juttukuva

Viini-lehti on valinnut vuoden 2014 punaviiniksi portugalilaisen Quinta das Setencostas 2010:n. Vuoden valkoviiniksi valittiin ranskalainen Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2011.

Viini-lehti palkitsi vuoden viinit nyt 11. kerran. Tällä kertaa punaviinien osalta valinta osui poikkeuksellisen edulliseen viiniin. Pullo muhevan paahteista Quinta das Setencostasia maksaa Alkossa 9,98 euroa. Vuoden valkoviinin, hedelmäisen ja pähkinäisen kermaisen Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudeveyn hinta Alkossa on 27,90 euroa.

Viini-lehden vuoden viinit valitsevat viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo ja Viini-lehden kustantaja Juha Berglund, jotka maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten.

Berglund ja Rinta-Huumo arvioivat aistinvaraisesti Alkon perusvalikoiman kaikki viinit. Kuluneen vuoden aikana niitä oli yhteensä 1 694. Kaikki arviot ovat luettavissa Viinistä viiniin -vuosikirjassa sekä Viini-lehden Viinistä viiniin -palvelussa.

Viinit maistellaan aina sokkona. Parhaat kuusi viiniä pääsevät Vuoden viini -ehdokkaiksi, jonka jälkeen niitä arvioidaan usean kerran niin, että viinien alkuperä on tiedossa.

Vuoden viinit esitellään tänään 12.12. ilmestyneessä Viini-lehdessä. Alla ote viinien luonnehdinnasta Viinistä viiniin -palvelussa.

Quinta das Setencostas 2010

Muheva kypsän hedelmäinen tuoksu on paahteinen ja savuinen, samoin suuntäyttävä maku. Viinissä on reilusti makeaa mausteisuutta ja siitä voi erottaa myös muun muassa kuivia hedelmiä muistuttavia piirteitä; luumuja ja taateleita. Reilua hedelmäisyyttä ryhdittävät pehmeän kypsät parkkihapot. Lämminhenkinen kokonaisuus jättää monivivahteisen ja pitkään suussa viipyvän jälkivaikutelman. Ruokasuositus: Yksinkertaiset tummat liharuoat.

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2011

Avoin ja aavistuksen kehittynyt tuoksu on hedelmäinen ja paahteinen. Siinä on kypsää sitruunaa, omenaa, pähkinäisyyttä ja hentoa kermaisuutta. Vaikka maku on kuiva, täyttää se kypsällä hedelmäisyydellä suun. Maussa on erityisesti pähkinää ja kermaisuutta. Siitä voi erottaa myös mausteisuutta ja kukkaisuutta. Suutuntumaa ryhdittää eloisan sitrusmainen hapokkuus ja viini jättääkin tasaisen ryhdikkään, luonteeltaan tiiviin, mineraalisen jälkimaun. Ruokasuositus: Runsaat, grillatut tai paistetut kalaruoat. Myös selkeämakuinen vaalea liha.

Jotta viini voidaan valita Vuoden viiniksi, on täytettävä muun muassa seuraavat kriteerit.

 • Viini on teknisesti erittäin hyvin tehty ja valmistusprosessi on virheetön
 • Viini on tasapainoinen. Hedelmäisyys, tanniinit, hapokkuus ja alkoholi ovat loistavassa harmoniassa keskenään.
 • Viini heijastaa alkuperänsä ominaispiirteitä. Sen tuotantoalue tai rypälelajike on tunnistettavissa.
 • Kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, myös hinta. Jotta viini olisi kaikkien viininystävien saatavilla, se ei saisi olla juuri 30 euroa kalliimpi.

Viini-lehti kysyi myös lukijoiden suosikkia Vuoden puna- ja valkoviiniksi kuuden kandidaatin joukosta. Nettiäänestykseen osallistui yli 4 000 henkilöä. Vuoden 2014 punaviiniksi yleisö äänesti espanjalaisen Tiempo Briegon. Lukijoiden suosikki vuoden valkoviiniksi oli chileläinen Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 6 kommenttia artikkeliin ”1 694 maisteltua viiniä ja tässä tulos: Vuoden viini on alle kympin punkku!

  1. Olisin kiinnostunut tietämään/näkemään minkä analyysin mukaan punaviini on testattu ja miten esim. 10 parasta viiniä on saanut pisteitä. Jos testaa tuollaisen määrän viinejä täytyy olla jokin menetelmä jonka mukaan jälkeenpäin voi todeta mikä viini on paras. Meillä Italiassa viinin asiantuntijat käyttävät esim. AIS:n menetelmää joka on tunnettu myös muualla. Samoin Ranskassa on omat melkein samat menetelmät. Olisin myös kiinnostunut tietämään miten nimenomaan tämä viini ja sen rypäleet suhteutuvat muihin saman viinin edustajiin – horisontaalinen/vertikaalinen analyysi.

  2. Hih, samaa viinia ostamme Portugalissa hieman alle neljalla eurolla pullo! Tosin aika moni kauppa on jo suomalaisten ansiosta tyhjennetty, mutta toisaalta lisaa tulee koko ajan.
   Itse emme edes juo viinia, mutta ostimme kaupan tyhjaksi jouluiloksi ystavillemme.

  3. Sanoisinko että hieman töykeä tuo edellinen viesti! Eikö ylläpito voisi poistaa asiattomia viestejä?

   1. Hei,

    Pahoittelut joululomista johtuvasta kommenttien poistoviiveestä. Asiattomat viestit on nyt poistettu. Toivotaan lämminhenkisempää lähestymistä kaikilta viininystäviltä alkaneena vuonna!

    Terveisin, Kalle Viinilehdestä

  4. Olemme onnistuneet ostamaan tuota voitokasta punaviiniä ja onhan se kieltämättä hyvää.
   On kuitenkin kohtuutonta, että alko ei edes tiedä eikä halua ilmoittaa asiakkaalle mikä on ko. viinin saatavuus? Kaupan hyllyt tyhjinä eikä palvelua saa?
   Elämme jo kuitenkin aika pitkällä tätä vuosituhatta, eihän missään kaupallisessa yrityksessä voida menetellä näin.

   Alkon asiakkaana minun on mahdoton tietää milloin kyseistä punaviiniä on myymälässä saatavilla.
   Voisihan sitä kertoa totuuden, se ei maksa mitään eikä haittaa ketään.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä