Suklaakonvehdeissa on valtavasti erilaisia makuyhdistelmiä. Joskus konvehdit saavat makua myös alkoholista.
Chjoko-suklaatehtaan toimitusjohtaja Mika Gröndahl kertoo, miten uusi konvehtimaku syntyy ja miten viini istuu konvehtiin.
1) Miten lähdette kehittämään uudenlaisia makuyhdistelmiä suklaakonvehteihin?
”Ajatus makucombosta tai -triosta lähtee päämausta. Tarvitseeko se jonkin mausteen tai toisen maun kaverikseen? Miten nämä maut sopivat yhteen?
Sen jälkeen etsitään sopiva suklaa pääraaka-aineeksi. Lopuksi viimeistellään estetiikka ja mietitään, pitääkö konvehdin näyttää siltä, miltä se maistuu, vai voimmeko leikitellä ulkonäöllä. Meillä on esimerkiksi vihreä suklaakonvehti, jossa on täytteenä kirsikkaa.”
2) Millaiset maut sopivat erityisen hyvin suklaakonvehteihin?
”Voimakkaita makuja yhdistetään pääasiassa tummaan suklaaseen. Vaaleisiin suklaisiin sopii paremmin herkemmät ja hienommat maut. Tämäkään sääntö ei aina päde, jos herkkä maku saadaan maistumaan tummassakin suklaassa oikealla tekniikalla.”
3) Onko makuyhdistelmissä mitään rajoituksia?
”Makuyhdistelmän tulisi olla jo luettuna herkullinen ja sellainen, mitä tekee mieli maistaa. Esimerkiksi mämmi ja suklaa ei välttämättä ole kovinkaan houkutteleva combo. Kaikkea voi toki yhdistellä, mutta kaikki yhdistelmät eivät ole herkullisia.”
4) Millaisia alkoholeja tai alkoholin aromeja suklaakonvehdeissa yleensä käytetään?
”Liköörit, konjakit ja viskit ovat tyypillisimpiä suklaan kanssa yhdistettäviä alkoholeja. Myös samppanjaa sekoitetaan suklaaseen, samoin voimakkaita viinejä. Olut on myös oiva pari suklaalle. Me käytämme tällä hetkellä calvadosta ja viskiä konvehdeissamme.”
5) Mitkä ovat tämän joulun uutuusmakuja konvehdeissanne?
”Valmistamme joulusesonkiin aina jotain uutta. Tänä vuonna konvehdeissamme maistuu brandy, veriappelsiini, kookos, inkivääri, mysli ja matchaa eli japanilaista hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tarkoituksena olisi kehittää jotain Banyuls-viinistä. Myös raakasuklaa on uusi aluevaltauksemme.”
6) Käytetäänkö viiniä suklaakonvehdeissa?
”Viiniä käytetään vähemmän kuin vahvoja alkoholeja. Yleisimmin käytetään Banyulsia ja mausteisempia viinejä. Suklaan sisältämä suuri aromimäärä jyrää helposti viinit, joten niistä ei välttämättä saa sitä arvoa, mikä hyvässä viinipullossa sellaisenaan nautittuna on.”
7) Miten suklaa ja viini sopivat toisilleen?
”Hyvä suklaa oikean viinin kanssa on hieno nautinto, kun vain löytää oikeat kumppanit. Kannattaa kokeilla portviiniä tai sitä hieman muistuttavaa Banyuls-viiniä tummien, puhtaan laadukkaiden, kaakaopitoisuudeltaan 65–70 prosenttia olevien suklaiden kera. Sen kyllä huomaa, kun oikea yhdistelmä löytyy.”
8) Mitä yhteistä suklaalla ja viinillä on?
”Niillä on paljon yhteistä. Molemmissa on erittäin paljon työtä takana ennen kuin ne ovat nautittavissa. Alkuperämaat, lajikkeet ja huolellinen jälkikäsittely vaikuttavat molempiin. Sekä viinissä että suklaassa persoonallisuus on tärkeää, samoin se, kuka ne on valmistanut.”