Ihmiset

Viini-lehti 25 vuotta: Vuosi 2010 päätoimittaja Seppo Määttäsen silmin

04.11.2014 Teksti + Kuvat Katri Saukkonen

Viini-lehti juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Sen kunniaksi matkaamme ajassa hiljalleen taaksepäin ja katsomme, millaisina Viini-lehti ja viinikulttuuri ovat näyttäytyneet kuluneiden vuosien aikana.

Ensimmäisenä sukellamme vuoteen 2010, jolloin lehden ohjaksissa toimi päätoimittaja Seppo Määttänen. "Alusta asti halusimme tarjota Viini-lehdessä vaihtoehtoja, emme vain tuomita ja räksyttää", Määttänen sanoo.

viinilehtifi_viini_lehti_25_vuotta_seppo_maattanen_juttukuva_puolikas

Numero 1/2011 oli ensimmäinen Seppo Määttäsen päätoimittajakauden Viini-lehti. Syyskuussa eläkkeelle jäänyt Määttänen jatkaa edelleen viinien opiskelua. ”Tällä hetkellä perehdyn Moselin alueen rieslingeihin.”

Viini-lehti täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Sen kunniaksi matkaamme viinilehti.fi-sivuston juttusarjassa ajassa taaksepäin aina vuoteen 1989. Matkan varrella kuulemme Viini-lehden ja Viinilehti Oy:n taustalla vaikuttaneiden henkilöiden mietteitä viinikulttuurin ja sen myötä Viini-lehden kehittymisestä 25 vuoden aikana.

Ensimmäiseksi muistelemme vuotta 2010, jolloin Viini-lehden päätoimittajana aloitti Seppo Määttänen.

1. Millainen Viini-lehti oli vuonna 2010?

”Viini-lehti palasi kotiin, kun se siirtyi Image Kustannukselta julkaisuoikeuksien omistajalle, Viinilehti Oy:lle. Lehti oli ollut ulkoistettuna ensimmäiset 20 vuotta. Minun tehtäväni oli perustaa toimitus ja ottaa lehden tekeminen haltuun. Lehden myötä taloon tuli perinteinen media, joka sittemmin on laajentunut myös uusiin kanaviin.”

2. Mitä asioita korostitte tuohon aikaan lehdessä?

”Halusimme tehdä viinisisällöistä helposti lähestyttävää ja karsia viiniin usein liitettävää elitistisyyttä. Teimme lisää ruoka-aiheisia juttuja, mikä oli myös lukijoiden selvä tahto. Tervetuloa meille -repparissa saimme kutsun ihmisten koteihin, joissa loihdittiin erilaisia viinin ja ruoan yhdistelmiä. Rakas keittokirja -juttusarjassa nostimme esiin suomalaista ruokaperinnettä ja yhdistimme siihen viiniä.”

3. Missä jamassa suomalainen ravintola- ja viinikulttuuri oli viisi vuotta sitten?

”Ruokaohjelmat, keittokirjat ja lehtien ruokasisällöt lisääntyivät hurjaa vauhtia. Ihmiset olivat yhä kiinnostuneempia ruoanlaitosta harrastuksena. Samoin luomu, lähiruoka ja elintarviketuotannon eettisyys olivat nousevia trendejä, nykyään ne ovat megatrendejä. Uskon, että Viini-lehdellä on ollut tässä kehityksessä oma roolinsa.

Viisi vuotta sitten ravintolatarjonta oli selvästi köyhempää kuin nyt. Nuoret huippukokit kavereineen ovat – sanoisin jopa mullistaneet  – ruoka- ja viinikulttuuria mutkattomilla bistroillaan ja gastropubeillaan. Sääli vain, että elämme taloudellisesti ankeita aikoja, joten moni ravintola sinnittelee toimeentulon rajamailla.”

4. Millaisena alkoholipolitiikka näyttäytyi oman päätoimittajakautesi aikana?

”Pyrin ottamaan pääkirjoituksissani kantaa alkoholipolitiikkaan, joka jaksoi hämmästyttää. Jos alkoholihaitat voisi poistaa alkoholiveroa kiristämällä, ne olisivat jo poistuneet. Politiikka on siis epäonnistunut, ja juopot juovat veroista piittaamatta. On surullista, että alkoholipolitiikan valmistelu ei pysty tuottamaan vaihtoehtoisia kehityspolkuja, joissa hahmotettaisiin tulevaisuutta vaikkapa 15 vuoden päähän.

Alusta asti halusimme tarjota Viini-lehdessä vaihtoehtoja, emme vain tuomita ja räksyttää. Halusimme pitää yllä keskustelua turhien normien ja säädösten purkamisesta. Olemme myös halunneet saada ensikäden tietoa suomalaisten viiniin liittyvistä osto- ja kulutuskäyttäytymisen trendeistä. Näitä olemme tutkineet kerran vuodessa tehtävällä netissä toteutettavalla kuluttajakyselyllä.”

5. Miten katsot lehteä nyt, kun olet ollut eläkkeellä syyskuun alusta alkaen?

”Viini-lehdessä on meneillään mielenkiintoinen kehitysvaihe, kun se mukautuu monikanavaiseen maailmaan. Viinikulttuuri on alue, josta riittää koko ajan uutta ammennettavaa ja opittavaa. Maailman parhaissa viininviljelijöissä on hienoja persoonia, joita yhdistää nöyryys viinin tekemiseen. Näistä aiheista saamme varmasti lukea jatkossakin Viini-lehdestä.”

Maistiaisia Viini-lehdestä 1/2011

viinilehtifi_viini_25_vuotta_seppa_maattanen_viini_0111_sisallys_juttukuva

viinilehtifi_viini_25_vuotta_seppa_maattanen_viini_0111_chile_juttukuva

viinilehtifi_viini_25_vuotta_seppa_maattanen_viini_0111_viinikoulu_juttukuva

viinilehtifi_viini_25_vuotta_seppa_maattanen_viini_0111_samppanja_juttukuva

Lue lisää

Me teemme Viinilehteä

09.12.2019 Viinilehden toimitus

Koolla on väliä

15.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock

Huippuvuosi 2018?

14.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock