Baskimaan herkut

Matka

Baskimaan ruoka on designia ja design on silmänruokaa. Kattauksissa on niin lämmintä maanläheisyyttä kuin molekyylikeittiön piperrystäkin.

2013_VIINI1_Baskimaa_1000x388

Eneko Atzan ihmemaassa

Seitsemän vuotta sitten ensimmäisen ravintolansa Larrabetzun kylään rakentanut Eneko Atza on luomuun erikoistunut keittiömestari, jonka luo tullaan syömään lentokoneilla ja junilla. Matka Azurmendiin kannattaa myös henkilöautolla.

Azurmendi muutti vuoden 2012 alussa vanhan viinikellariravintolan yläpuolelle rakennettuun lasitaloon. Vanhassa talossa Hondarribi Zuri -rypäleistä valmistetaan yhä Gorka Izagirre Txakolini -viiniä, jossa maistuu Biskajanlahden läheisyys.

Atzan ravintolan ekologisuus toimii myös keittiön ulkopuolella. Sähköautolla liikkuva asiakas lataa parkkipaikalla menopelinsä akun samalla kun tankkaa itse ravintolassa. Aterian jälkeen auto ja keho ovat täynnä energiaa.

Eneko ei ole tänään paikalla, joten yksi talon monesta Johnista tulee kertomaan Azurmendin filosofiasta. John kertoo, että ravintolan vihannekset ja yrtit kasvatetaan ravintolan omassa puutarhassa, ja tomaateista, chileistä ja paprikoista saadaan maun ydin esiin hydroponisella menetelmällä.

Azurmendin keittiö muistuttaa Nasan avaruusasemaa. Ennen kattauksen alkua kokkien ilmeet ovat peruslukemilla ja veitset on teroitettu. Molekyylikeittiöön kuuluva laboratorio on täynnä tuntemattomia vempaimia. Kuivaajassa tiivistetään perunachipseihin perunan maun ydin ja ultrasonic-prosessoreilla aromit korostuvat entisestään. Azurmendissa ollaan siis elitistisen näpräilyn ytimessä.

Lue lisää Baskimaan makumatkasta Viini-lehdestä 1/2013.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä