Parasta kiukaalta

Resepti

Viini-lehti etsi helmikuussa järjestetyssä reseptikilpailussa lukijoiden parasta kiuasreseptiä. Lukuisten vastausten joukosta poimimme mielenkiintoisimmat ohjeet kokeiltaviksi. Tässä toimituksen palkitsemat kolme parasta.

Ratatouillekala

4-6 annosta

1 kokonainen (noin 1 kg) kirjolohi tai taimen
1/2 ruukkua tuoretta timjamia
1/2 ruukkua tuoretta rosmariinia
merisuolaa
rouhittua mustapippuria
4-5 tomaattia
vettä
2-3 sipulia
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1-2 punaista paprikaa
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä murskattuna

Lisäksi

talouspaperia
leivinpaperia
vahvaa alumiinifoliota

Pyyhi kala kuivaksi talouspaperilla.
Leikkaa kalan toiseen kylkeen sentin syvyisiä viiltoja parin sentin välein.
Painele viiltoihin vuorotellen timjamia ja rosmariinia.
Ripottele viiltoihin mustapippuria ja suolaa.
Laita rosmariinia, mustapippuria ja merisuolaa myös kalan sisälle (vatsaan).
Hiero lopuksi suolaa kalan pinnalle sen verran kuin haluat. Kokonainen kala sietää aika paljon suolaa.
Kalttaa eli kuori tomaatit. Tee veitsellä ristiviillot tomaatteihin.
Nosta tomaatit 10 sekunniksi kiehuvaan veteen, siirrä jääkylmään veteen. Kuori tomaatit.
Leikkaa kaikki kasvikset puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Repäise foliosta iso pala, levitä se työpöydälle ja laita päälle arkki leivinpaperia.
Öljyä paperi hyvällä oliiviöljyllä. Nosta kala paperille.
Lado vihannesviipaleita vuorotellen, puoliksi limittäin jonoihin kalan sivuille, siten että viipaleet nojaavat kalaan.
Voitele vihannekset sekä kalan pinta kauttaaltaan oliiviöljyllä.
Ripottele vihannesten päälle murskattu valkosipuli, suolaa ja pippuria.
Kääri koko komeus ensin leivinpaperiin, viimeistele paperi kaikki saumat ylöspäin.
Satsista irtoaa nestettä aika tavalla. Kääri folio leivinpaperin ympärille.
Paista kiukaalla 30 minuuttia tai kunnes kala on kypsää.

Resepti: Sakari Sillgren, Nastola

Toimituksen kommentti: Helppo ja maistuva kalaruoka, jossa on käytetty monipuolisesti tuoreita kasviksia ja yrttejä. Yrtit ja valkosipuli tuoksuvat sekä maistuvat. Valmistuu kuin itsestään saunomisen aikana ja on heti valmista tarjottavaksi. Pääruoka ja lisukkeet samassa paketissa.

Ahvenia kiukaalta

2 annosta

1 1/2 rkl voita
1 dl purjoa ohuiksi renkaiksi leikattuna
2 rkl vettä
300 g ahvenia fileoituna
suolaa
valkopippuria myllystä
1/2 dl valkoviiniä
tillin oksia

Sipaise kiuaspannun pohjalle puolet voista, ripottele purjorenkaat tasaisesti pohjalle ja lisää vesi.
Asettele molemmin puolin suolatut ja pippuroidut ahvenfileet pannulle, lisää päälle nokareina loput voista.
Kaada valkoviini kaloille ja aseta päällimmäiseksi tilliä.
Laita pannulle tiiviiksi kanneksi foliota.
Aseta pannu kiukaan yläpuolelle tai kiukaalle ja kypsennä 15-20 minuuttia, kunnes kalat ovat kypsiä.
Tarjoa saunan jälkeen paahdetun saaristolaisleivän, vihersalaatin ja kevyen hedelmäisen valkoviinin kera. Sopii loistavasti myös uusien perunoiden kanssa.

Toimituksen kommentti: Perinteiset, toimivat maut lieden tai uunin sijaan kiukaalla valmistettuna. Mainio, helposti valmistuva ruoka, jota kelpaa tarjoilla saunan jälkeen päivällispöydässä vieraillekin. Erilaisilla lisukkeilla saa vaihtelua ruokaan.

Resepti: Sanna Kasto, Oulu

Mansikka-persikkanyytit vaniljajäätelön kera

4 annosta

2 persikkaa
4 dl mansikoita
3-4 rkl siirappia

Lisäksi

foliota
vaniljajäätelöä

Poista persikoista kivet.
Leikkaa persikat lohkoiksi.
Nosta persikat ja mansikat (halkaise suurimmat) neljälle foliopalalle, lorauta päälle siirappia ja sulje nyyteiksi.
Anna nyyttien muhia hetki (noin 5 minuuttia) kiukaan päällä.
Tarjoa vaniljajäätelön kera.

Vinkki: Nyytit kypsyvät mainiosti myös saunan jälkilämmössä. Pidennä silloin paistoaikaa tarvittaessa.

Toimituksen kommentti: Kaisa Sillanpää osallistui kilpailuun kolmella reseptillä, joista mansikka-persikkanyytit oli kilpailun ainut jälkiruokaohje. Jälkiruoan valmistaminen saunassa oli hyvä ja erilainen idea. Yksinkertaisista raaka-aineista syntyy maistuva annos, jossa yhdistyy makeus ja happamuus sekä kuuma ja kylmä.

Resepti: Kaisa Sillanpää, Sauvo

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä