viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Riojan luonteikas Crianza

38 / 2014 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Rioja

Arvio

Tämän viikon viinivinkkini myötä maistetaan pala Espanjaa. Valitsemassani viinissä on kehittynyt, moniulotteinen ja makean mausteinen tuoksu. Siinä on muun muassa kuivattuja hedelmiä sekä multaa muistuttavia piirteitä. Keskitäyteläinen maku on sekin jo kehittynyt ja seuraa aromeiltaan tuoksua. Viiniä ryhdittää tuntuva hedelmähapokkuus, mikä antaa sille eloisuutta ja jännitettä. Kokonaisuus on lämminhenkinen ja paahteinen, jättäen tyylikkään nahkaisen jälkivaikutelman, joka nostaa veden kielelle.

Syksyisen illan kruunaa kevyesti savuarominen karitsanfilee

Mehevän, vaikkakin luonteeltaan hieman rustiikkishenkisen punaviinin seuraan suosittelen valmistamaan karitsanfileetä. Voit käyttää mieltymyksesi ja saatavuuden mukaan joko sisä- tai ulkofileetä.

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja puhdista fileet ylimääräisistä kalvoista. Kuumenna savustuspönttö ja ota fileisiin nopea pintasavu. Tämä vaatii ehkä noin 2 minuutin savustuksen.

Valmista tämän jälkeen lisäke. Huuhtele punaiset linssit hyvin ja keitä ne varovasti kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Varo kypsentämästä niitä liikaa, sillä ne menevät ylikypsinä helposti ”mössöksi”.

Hienonna valkosipulia ja sipulia sekä hieman tuoretta inkivääriä ja chilä. Kuullota hienontamasi raaka-aineet tilkassa öljyä, lisää joukkoon esikeitetyt linssit ja loraus kanalientä. Rouhaise sekaan mustapippuria, lisää suolaa ja hauduttele hetkinen. Tarkista maku ja viimeistele hienontamalla joukkoon tuoretta persiljaa tai ruohosipulia.

Kuumenna paistinpannulla nokare voita ja paista pintasavustettuihin fileisiin kaunis ja rapea pinta. Voit paistaa ne loppuun saakka pannulla tai nostaa hetkiseksi uuniin. Varo kypsentämästä liikaa. Mikäli sinulla on sisälämpömittari käytössä, kypsennä liha noin 48-50 asteeseen. Kääri liha tämän jälkeen folioon vetäytymään.

Tee annokselle ”pikasiirappi” kiehuttamalla kirsikkahilloa, punaviiniä ja balsamietikkaa kunnes keitos hieman paksuuntuu.

Lusikoi lautaselle linssilisuketta, leikkaa vetäytyneestä fileestä viipaleita annokseen ja viimeistele koko komeus lusikoimalla sille siirappiraitoja.

Nauti herkku syysillassa maukkaan riojalaisen ja hyvän seuran kera!

Edellisen viikon viinivinkki

Ranskalainen parfyymisyys viettelee

Pfaff Pinot Gris 2013

Valkoviini Alsace
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä