viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Vuoden valkoinen joulupöytään

52 / 2014 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Bourgogne

Arvio

Normaalisti suosittelen Viikon viinivinkissäni kohtuuhintaisia viinejä, mutta tällä kertaa suositukseni on hieman arvokkaampi viini. Tämä viini sai hiljattain Viini-lehden Vuoden valkoviini -tittelin. Siinä on avoin ja aavistuksen kehittynyt, hedelmäinen ja paahteinen tuoksu. Siitä on erotettavissa kypsää sitruunaa, omenaa, pähkinäisyyttä ja hentoa kermaisuutta. Vaikka maku on kuiva, täyttää se kypsällä hedelmäisyydellä suun. Aromeiltaan se myötäilee varsin tarkasti tuoksun vivahteita. Maussa on erityisesti pähkinää ja kermaisuutta. Monipuolisesta, hieman kehittyneestä mausta voi erottaa myös mausteisuutta ja kukkaisuutta. Suutuntumaa ryhdittää eloisan sitrusmainen hapokkuus, ja viini jättääkin tasaisen ryhdikkään, luonteeltaan tiiviin, mineraalisen jälkimaun.

Valkoinen joulu niin maassa, mielessä kuin pöydässäkin

Tämä kypsän hedelmäinen viini on varsin monikäyttöinen erilaisten ruokien seuraan. Mikäli joulupöydän viinivalinta vielä askarruttaa mieltä, kannattaa harkita tämän herkullisen Vuoden valkoviinin nostamista juhlapöytään.

Alkuruokien voimakkaat marinadit, sillit ja etikkalisukkeet jättäisin runsaan hedelmäisille kuohuviineille, mutta joulun lämpimät ruoat saavat tästä viinistä maistuvan seuralaisen. Jos jouluateriasi on lihaton, toimii tämä valkoviini erinomaisesti esimerkiksi täyteläisen, punalihaisen kalaruoan tai mehevän kasvisruoan seurassa.

Tällainen runsaan hedelmäinen, ryhdikäs viini on erittäin toimiva myös selkeämakuisen vaalean lihan kera. Joulupöydän perinteiset herkut, kalkkuna ja possu, ovat molemmat vaaleita lihoja ja tämä Chardonnay-lajikkeesta valmistettu viini istuukin niiden seuraan erinomaisesti.

Joulupöydän lämpimiin lisukkeisiin kuuluvat perinteisesti erilaiset laatikkoruoat – myös makeat sellaiset. Ekstrana pöydästä löytyy myös muita makeita lisukkeita, hedelmiä ja hyytelöitä. Makeus joulupöydässä haastaa viinin, sillä se syö viinistä hedelmäisyyttä ja korostaa valkoviineissä ryhtinä toimivaa hapokkuutta. Punaviinit joulupöytä haastaa ehkäpä vieläkin tuntuvammin. Herkkujen makeat maut kuivattavat punaviinienkin hedelmäisyyttä ja korostavat lisäksi viinin suuta kuivattavaa, karvaalta maistuvaa tanniinisuutta.

Joten jos joulupöytään haluaa valita punaviinin, kannattaa ottaa mahdollisimman pehmeätanniininen, suunmyötäinen viini, jolla on varaa muuttua hieman terhakkaammaksi ja tanniinisemmaksi – tai sitten toteuttaa ”valkoinen joulu” -ajatusta myös joulupöydän viinivalinnassa.

Jos joulupöytää haluaa tuunata yleisesti viiniystävällisemmäksi possun tai kalkkunan rinnalle, niin makeiden laatikkojen sijaan lisukkeiksi voi valmistaa maukkaita uunijuureksia samoista raaka-aineista. Kastikkeeksi voi pyöräyttää vaikkapa mehevän, sipulisen kermakastikkeen, johon lisää esimerkiksi häivähdyksen sinappia antamaan ryhdikkyyttä.

Joulu on kuitenkin rauhoittumisen ja herkuttelun juhlaa, joten kaikesta ohjeistamisesta huolimatta ei kannata stressata. Tärkeintä on nauttia joulun rauhasta läheisten, hyvän ruoan ja viinin kera.

Nautinnollista joulun aikaa kaikille!

Edellisen viikon viinivinkki

Vuoden punaviiniä joulupöytään

Quinta das Setencostas 2010

Punaviini Portugali
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä