viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Näin valitset ruoan eri samppanjatyyleille

24.04.2015 Teksti Antti Rinta-Huumo + Kuva Katri Saukkonen

Samppanjat tunnetaan etenkin juhlajuomina ja aperitiiveina, mutta ne ovat myös mitä mainioimpia aterioiden seuralaisia. Lue, millaiset ruoat istuvat parhaiten kunkin samppanjatyylin seuraan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

kuohuviini_2015_viinilehtifi_samppanja_ruoka_katri_saukkonen_juttukuva

Samppanja on huomattavasti mainettaan monipuolisempi ruokajuoma. Se sopii usein viinejä paremmin myös voimakkaampien makujen seuraan.

Voit nauttia samaa samppanjaa alkuruoasta jälkiruokaan tai hakea vieläkin parempia yhdistelmiä kunkin tyylin persoonallisuutta korostaen.

Samppanjoihin pätee sama sääntö kuin viineihin: mitä hienompi ja monipuolisempi samppanja, sitä yksinkertaisempaa ja selkeämakuisempaa ruokaa viinien kanssa kannattaa tarjota.

Vakiosamppanja

Vakiosamppanjat ovat määrällisesti eniten tuotettu samppanjatyyli. Lähes 90 prosenttia samppanjatalojen tuotannosta on näitä niin kutsuttuja vakiosamppanjoita. Ne pyritään valmistamaan tyyliltään, aromeiltaan ja maultaan vuodesta toiseen samanlaisina.

Vakiosamppanjat ovat valmiita heti nautittaviksi. Toki ne kestävät varastointia, mutta varsinaista tarvetta niiden kypsyttämiseen ei ole. Ne ovat sellaisenaankin nautittuina erittäin tasapainoisia ja harmonisia. Tämän johdosta ne soveltuvat varsin maistuviksi moniottelijoiksi erilaisten ruokien seuraan.

Vakiosamppanja onkin oikea valinta vaikkapa hyvinkin erilaisia makuja sisältävien herkkuhetkien kyydittäjäksi.

Blanc de Blancs

Yksinomaan valkoisista lajikkeista tai lajikkeesta (useimmiten Chardonnay) valmistettu samppanja on tyyliltään hedelmäinen ja sitä leimaa usein raikas hapokkuus. Viinin suutuntumassa on usein myös leveää kermaisuutta. Blanc de Blancs sopii täyteläisille kala- ja äyriäisruoille, joille se tuo eloisan hapokkuutensa ansiosta ryhtiä.

Blanc de Noir

Nämä samppanjat valmistetaan tummakuorisista lajikkeista joko sekoitteena tai yhden lajikkeen kuohujuomana. Blanc de Noiret ovat rakenteeltaan runsaita, täyteläisen leveitä ja suhteellisen matalahappoisia. Viinit sopivat esimerkiksi selkeämakuisten vaaleiden liharuokien seuraan.

Rosee

Aromimaailmaa hallitsevat punaisten marjojen, kirsikoiden, mansikoiden, vadelmien ja punaherukoiden vivahteet. Suutuntumaltaan roseet ovat usein varsin runsaita ja ryhdikkäitä, yrttistenkin aromien sävyttämiä. Tyylit vaihtelevat suuresti viinitalojen välillä. Parhaita kumppaneita ovat täyteläiset salaatit, paistetut tai grillatut vaaleat lihat ja jopa tummat linnut.

Vintage

Nuoret vuosikertasamppanjat ovat yleensä melko ryhdikkäitä ja tarvitsevat vaaleita lihoja tai runsaita kala- tai äyriäisruokia hapokkaine kastikkeineen pehmentämään luonnettaan. Kauniisti kehittyneet, ikääntyneemmät vuosikertasamppanjat ovat hienostuneen monivivahteisia ja -ilmeisiä. Tällöin kannattaa tarjota yksinkertaisia makuja, kuten paistettua kalaa tai vaaleaa lihaa selkeämakuisine lisukkeineen. Tällöin viinin moniuloitteisille aromeille jää tilaa maistua.

Demi-Sec

Puolikuivat tai -makeat samppanjat ovat mainioita kumppaneita leivonnaisten seuraan. Parhaimmillaan demi-sec maistuu reilun pähkinäisten tai mantelisten herkkujen ja esimerkiksi juustokakun seurassa. Samppanjan tulisi olla jälkiruokaa makeampi, jotta se ei menetä rakennettaan. Parhaiten jälkiruokien kanssa pärjäävät makeat samppanjat on merkitty termillä Doux.

Luxus- tai Prestige-samppanjat

Nämä samppanjat ovat viinintekijöiden taidonnäytteitä ja voivat olla vuosikerrallisia tai -kerrattomia. Viinintekijä pyrkii vangitsemaan näihin viineihin kaikki hienovaraiset ja moniulotteiset vivahteet.

Tästä johtuen näiden samppanjoiden ruokakumppanin kanssa kannattaa olla varovainen. Liian voimakkaat tai aromikkaat maut peittävät helposti viinin moniulotteiset vivahteet eikä viinintekijän taidonnäyte pääse oikeuksiinsa. Tarjoa mahdollisimman yksinkertaisia makuja sisältävää ruokaa tai siemaile nämä viinit sellaisenaan herkutellen.

Lue lisää

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Roseenpunainen joulu: pruuvissa neljä jouluroseeta

28.11.2023 Christina Suominen

Avaa viinipullo tyylillä! Näin korkkaat pikkujoulut

22.11.2023 Video Splendido Food + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä